Verkoop Ledencertificaten zet balans Rabo onder druk
Klanten van de Rabobank hebben de afgelopen maanden in toenemende mate hun Ledencertificaten te koop aangeboden. Dat meldt het Financieele Dagblad. Er wordt zelfs gesproken over een ‘verkoopgolf’. De Ledencertificaten maken een significant deel uit van het kernkapitaal van de Rabobank. De in het FD beschreven ontwikkeling zet het balans van de bank dan ook onder druk.
Ledencertificaten onder druk door wegvallen waarborgen
Een woordvoerder van de bank verklaart tegenover het FD dat het oplopen van de verkoopdruk van de Ledencertificaten te wijten is aan de reddingsoperaties van SNS en de banken in Cyprus. Daaruit kwam voort dat de waarde van achtergesteld bankpapier op nul werd gesteld. De Ledencertificaten van de Rabobank zijn ook achtergesteld bankpapier. De handel in certificaten is flink gestegen, schets het FD. In mei werden 10,4 miljoen stuks verhandeld. In april waren dat er 9,4 miljoen en in maart 8,1 miljoen. Normaal gesproken bedraagt het aantal verhandelde Ledencertificaten gemiddeld 3,5 miljoen per maand.
Zwaar weer Rabobank draagt bij aan verkoop Ledencertificaten
Hoewel de Rabobank als de meest solide bank van Nederland bekend staat, zit de bank net als alle andere banken in zwaar weer. Het verdienmodel staat onder druk en de onderpanden op uitstaande leningen dalen. Het FD meldt: "de kredietverliezen lopen op, er dreigt een forse boete in het Libor-schandaal en de Rabobank moet meebetalen aan de redding van SNS". Zowel aan de bovenkant als aan de onderkant staat de balans hiermee onder druk. Daarnaast wordt de onenigheid in de top van de bank als een slecht signaal beschouwd en draagt waarschijnlijk ook bij aan de toename van de verkoop van Ledencertificaten.
Ledencertificaten significant onderdeel kernkapitaal Rabobank
Het kernkapitaal van de Rabobank bedraagt op dit moment €29,3 miljard. 23% hiervan zit in de Ledencertificaten, aldus het FD. Als de Ledencertificaten niet zouden meetellen zou de kernkapitaalratio zakken naar 10% in plaats van de huidige 13,2%. Ter vergelijking: de Core Tier-1 ratio van ING bedraagt 12,3%, Triodos Bank 15,9%, Deutsche Bank 9,5% en Commerzbank 7,5%.
Ledencertificaat, wat is dat eigenlijk?
Rabobank geeft voor klanten zogenoemde Ledencertificaten uit. Dit zijn een soort achtergestelde obligaties met een vaste rente, die meetellen voor het zogenoemde ‘kernkapitaal’ van de bank (de maatstaf voor de eigen financiële buffers).