Interview met Daniel van Delft - Country Manager van Visa Nederland - over de ontwikkelingen in het betaallandschap, de laatste innovaties en de rol van cryptocurrency en contant geld.
Om te beginnen met het heden, in welke mate ziet het betaallandschap er momenteel uit zoals jullie vijf jaar geleden verwacht hadden?
Het betaallandschap verandert sneller dan ooit tevoren. Zoals we vijf jaar geleden verwachtten, is contactloos betalen vandaag de dag helemaal mainstream. In juni van dit jaar werd één op de drie pinbetalingen contactloos gedaan en de populariteit van deze betaalmethode groeit nog altijd. Dat is een spectaculaire groei, ontstaan uit de krachtige wisselwerking tussen de veranderende consument enerzijds en massale uitrol aan acceptatiezijde anderzijds.
Ook mobiele toepassingen spelen een steeds belangrijkere rol in het huidige betaallandschap. Mobiele devices worden voor consumenten steeds meer het zenuwcentrum van hun contacten met dienstverleners, transacties en andere communicatie. 75 procent van de Nederlanders gebruikt al een smartphone, tablet of wearable voor geldzaken en 84 procent verwacht dat binnen nu en drie jaar te doen, zo blijkt uit de recent uitgevoerde Digital Payments Study.
Visa testte al met betalingen via een ring, een zonnebril en onlangs een sticker die op de huid geplakt wordt. Betaalmanieren komen steeds dichter bij ons lichaam. Gaat het gebeuren dat we binnenkort iets in ons lichaam gaan implementeren om te betalen?
Bij Visa ontwikkelen we in samenwerking met onze partners inderdaad voortdurend producten, systemen en diensten die nieuwe manieren van betalen mogelijk maken. Wearables zoals een ring, zonnebril of sticker op de huid waarmee je kunt betalen zijn hier goede voorbeelden van. Zo kan de consument op elk moment van de dag betalen met het toestel dat op dat moment het handigst is. Steeds met de juiste balans tussen gebruiksgemak en veiligheid.
Door smartphones, tablets en wearables uit te rusten met een NFC-chip, kunnen consumenten bovendien gemakkelijk mobiel contactloos betalen door enkel hun device tegen een betaalterminal te houden die ook met deze technologie is uitgerust. Bij deze contactloze betalingen worden privacygevoelige gegevens beschermd door middel van tokenization.
Er zijn bedrijven die experimenteren met een onderhuidse NFC-chip waarmee consumenten bijvoorbeeld kunnen inchecken in het ov. Bij Visa houden wij ons op dit moment niet bezig met de ontwikkeling van een dergelijke chip. Wel werken we, vaak samen met toonaangevende partners, aan biometrische vormen van authenticatie bij het betalen. Onderzoek laat zien dat consumenten een toenemend vertrouwen hebben in biometrische vormen van authenticatie, zoals een irisscan of scan van de vingerafdruk. Het merendeel van de Nederlandse consumenten geeft aan in de toekomst een voorkeur te hebben voor het gebruik van tenminste één vorm van biometrische authenticatie bij het betalen.
Ontwikkelt Visa alle innovatie in-house of doen jullie dat samen met fintechbedrijven?
Innovatie speelt een centrale rol bij Visa, we zijn er continu mee bezig. Dit doen we niet alleen door zelf innovatie vorm te geven, maar ook door samen te werken met toonaangevende partners. Als je als speler in de betaalmarkt een goede positie wilt behouden en wilt groeien, dan is het essentieel om je open te stellen voor innovatie en samenwerking.
In het Visa Innovation Center in Londen werken we samen met klanten, merchants en andere partners aan de ontwikkeling van betaaloplossingen. Daarnaast hebben we het Visa Developer Platform waarmee we developers van merchants, financiële instellingen, fintechbedrijven en start-ups toegang geven tot enkele van onze meest populaire componenten (API’s), allen gerelateerd aan onze betaalinfrastructuur.
Tot slot werken we veel samen met startups om op zoek te gaan naar frisse nieuwe ideeën die de betaalervaring van de consument verbeteren. We staan nieuwkomers bij met kennis en kunde en brengen ze onder de aandacht bij onze klanten als hun producten of diensten succesvol zijn.
Wat vind je van de ontwikkeling van de betaalapp Payconiq?
Bij Visa volgen we de ontwikkeling en introductie van nieuwe betaaltechnologieën op de voet. De introductie van de Payconiq-betaalapp is er hier een van. De ontwikkeling van betaalmethoden die het gebruikersgemak verder verbeteren zonder concessies te doen aan veiligheid, juichen wij toe. Wij verwachten de komende jaren een verdere diversificatie in het aanbod: consumenten bepalen per situatie welke betaalmethode het best past.
Hoe kijken julie aan tegen de recente ontwikkelingen rondom cryptocurrency? Investeert VISA ook in producten en diensten speciek voor cryptocurrency betalingen?
Cryptocurrency is een innovatieve technologie, maar de regelgeving eromheen is wereldwijd nog niet volledig ontwikkeld. Bij Visa houden we alle ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten om er zeker van te zijn dat alle programma’s van Visa werken in overeenstemming met de juiste regel- en wetgeving. Visa heeft een klein aantal kaartprogramma’s toegestaan waarmee consumenten cryptocurrency die naar een gefiatteerde munteenheid is omgezet, op een rekening kunnen storten die gekoppeld is aan een debit- of creditcard van Visa. Visa is zelf op geen enkele manier betrokken bij de conversie van cryptocurrency naar de gefiatteerde munteenheid.
Welke innovaties gaan het verschil maken in de nabije toekomst?
De wereld wordt steeds meer ‘connected’. Daarmee gaan we een heel interessante tijd tegemoet. Miljarden apparaten zullen in de komende jaren verbonden worden met het internet en veel apparaten en diensten die we dagelijks gebruiken, zullen een betaaloptie krijgen. Denk hierbij aan een connected auto, connected innovaties in en rond het huis en betalingen in Virtual Reality. Bij Visa zijn we toegewijd om tools en diensten te leveren die de betaalervaring, ook geïntegreerd in deze nieuwe devices, verbeteren.
Zo heeft Visa de laatste jaren de tokenization-technologie ontwikkeld die digitaal betalen een stuk makkelijker, veiliger en goedkoper maakt voor partijen in de betaalketen. Persoonlijke kaartdata worden vervangen door cijfercombinaties, zogenaamde tokens, die nietszeggend zijn voor buitenstaanders. De tokens zijn gebonden aan het apparaat dat je gebruikt. Met tokenization kan de consument op een eenvoudige manier zijn of haar betaalkaart koppelen aan diensten voor digitale betalingen.
Ziet Visa nog ruimte voor cash geld over vijf jaar?
Het aantal contactloze betalingen en mobiele betalingen met een smartphone of wearable zal de komende jaren blijven groeien. We verwachten dat in 2020 50 procent van alle toonbankbetalingen worden gedaan door smartphones en smart devices. Contactloos mobiel betalen zal uiteindelijk de standaard worden. Maar bij Visa geloven wij dat cash nooit helemaal zal verdwijnen. Contant geld is een belangrijk betaalmiddel voor veel consumenten en blijft hiermee een integraal onderdeel van ons betaalsysteem.
Als je meer wil weten over een wereld waarin de rol van cash zal afnemen, luister dan ook eens naar de BNR-podcast The cashless future die mede mogelijk is gemaakt door V PAY van Visa.