Het Nederlands Compliance Instituut onderscheidt sinds 2004 jaarlijks een partij die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied compliance in het algemeen en professionalisering van de compliancefunctie in het bijzonder. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dingen allebei mee naar een onderscheiding over 2017. Stemmen kan tot 8 januari.
De Nationale Compliance Award kan gewonnen worden door zowel personen als door bedrijven. Eerdere winnaars waren bijvoorbeeld ABN AMRO (2006) en toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem (2014). Tot 8 januari kan nog gestemd worden op de huidige genomineerden. Onder de genomineerden bevinden zich onder andere de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De NVB werkt volgens het Compliance Instituut actief mee aan maatschappelijk gewenste ontwikkelingen en regelgeving, die voortkomen uit verontwaardiging over de financiële crisis. Het instituut noemt met name de introductie van het pakket ‘Toekomstgericht bankieren’. Onderdeel van dit pakket waren onder meer een maatschappelijk statuut, de actualisering van de Code Banken en invoering van de bankierseed, waardoor werknemers in de financiële sector aanspreekbaar op hun gedrag zijn. Voor de NVB moet het binnenhalen van deze onderscheiding vooral gezien worden als een soort oeuvreprijs, een beloning voor een traject van meerdere jaren.
Samenwerking wetenschap en praktijk
Naast de NVB is ook de AFM genomineerd, meer in het bijzonder het team Gedrag en Cultuur. Het team Gedrag en Cultuur wordt geprezen om het tot stand brengen van een samenwerking tussen wetenschap en praktijk. Een praktisch voorbeeld is het concretiseren van kennis uit de sociale- en organisatiepsychologie voor toezichtvraagstukken. De AFM stelde onder meer een rapport op over het belang van openheid over fouten voor het verkrijgen en behouden van een gezonde bedrijfscultuur. Ook werkte de toezichthouder aan een overzicht van technieken ter verbetering van de besluitvorming op directieniveau.
Stemmen is nog mogelijk tot 8 januari op de website van Nationaal Compliance Instituut