Organisational Culture and Behavioural Risk: Een onmisbare module voor moderne leiders

22 augustus 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Menselijk gedrag is zowel een bron van succes als van uitdagingen binnen elke organisatie. Het kan grote prestaties mogelijk maken, maar ook leiden tot schendingen van regels, schandalen en weerstand tegen verandering - kwesties die vaak hun oorsprong vinden in de cultuur van de organisatie.

Het begrijpen en beheersen van deze gedragsrisico’s is cruciaal voor organisaties die hun integriteit willen behouden en succes willen bereiken. Dit is met name belangrijk voor professionals in risicomanagement, compliance en auditfuncties, die proactief deze risico’s moeten identificeren en aanpakken.

De module "Organisational Culture and Behavioural Risk" van de opleiding Compliance en Integriteit Management van de Vrije Universiteit Amsterdam, biedt een diepgaande verkenning van deze essentiële aspecten van werkgedrag. Deelnemers leren zichtbare gedragingen te herkennen en de subtiele, informele drijfveren te ontdekken die acties binnen een organisatie beïnvloeden.

Mirea Raaijmakers (organisatiepsycholoog en expert op dit gebied) benadrukt het bijzondere karakter van deze module. "Organisatiecultuur is een hot topic. Veel mensen praten over de impact ervan op organisatieproblemen en wangedrag, maar vinden het vaak vaag."

De waarheid is volgens Raaijmakers dat het juist niet zo vaag is. "Je kunt leren over de verschillende lagen, de onderwerpen begrijpen en realiseren dat dit iets is wat je kunt beoordelen, begrijpen en waar je actie op kunt ondernemen."

Meer weten? Neem deel aan de online open avond op 27 augustus om meer te leren over deze essentiële module en hoe deze u kan helpen.