In totaal twaalf internationale banken hebben met vliegmaatschappij KLM een overeenkomst getekend voor een doorlopende kredietfaciliteit van €655 miljoen. De bestaande kredietfaciliteit loopt af in 2020. Met deze nieuwe overeenkomst rondt de vliegmaatschappij een vroegtijdige herfinanciering af. De Nederlandse grootbanken spelen alle drie een rol
Met name grote ondernemingen sluiten vaak overeenkomsten met banken over een kredietfaciliteit. Een kredietfaciliteit is de mogelijkheid om rood te staan op de rekening-courant. In essentie is het daarmee een kortlopende schuld, gelijk aan rood staan voor particulieren. De nieuwe kredietfaciliteit die KLM sluit met twaalf internationale banken heeft een looptijd van vijf jaar, met daarbij twee opties voor verlenging van een jaar. KLM spreekt bovendien van betere voorwaarden dan de bestaande kredietfaciliteit.
De groep banken wordt gecoördineerd door twee Nederlandse banken, ABN AMRO en Rabobank. Verder treden Bank of China, Bayerische Landesbank, Citigroup, Industrial & Commercial Bank of China en ING bij de transactie op als Bookrunning Mandated Lead Arrangers. BNP Paribas, Crédit Agricole Corporate & Investment Bank, Groupe Crédit Mutuel-CIC, HSBC en Lloyds Bank nemen aan deze kredietfaciliteit deel als Mandated Lead Arrangers.
Commitment aan KLM
Erik Swelheim, Managing Director & Chief Financial Officer KLM, toont zich een tevreden man en spreekt van een goede relatie tussen KLM en de banken: "De succesvolle herfinanciering van KLM’s doorlopende kredietfaciliteit is een belangrijk element in onze financieringsstrategie en draagt bovendien bij aan de financiële structuur van de Air France-KLM Groep als geheel. De verbeterde voorwaarden zijn een duidelijke weerspiegeling van KLM’s toegenomen kredietwaardigheid. We zijn dankbaar dat de deelnemende banken hun commitment aan KLM continueren. De sterke relatie tussen KLM en de banken wordt hiermee opnieuw bevestigd."