ABN AMRO: ‘Tijdig investeren in koolstofarme technologie gunstiger dan investeringen uitstellen’
‘Het moet wel betaalbaar blijven’; aldus een veelgehoord argument om niet te snel, te veel geld aan de decarbonisatie van de economie uit te geven. Onderzoek van ABN AMRO toont echter aan dat het tijdig investeren in koolstofarme technologieën financieel juist positief kan uitpakken.
Uit het onderzoek ‘Investeren in koolstofarme technologieën loont’ van het Economisch Bureau van ABN AMRO blijkt namelijk dat investeren vóór 2029 voordeliger is, omdat zowel de investerings- als onderhoudskosten naar verwachting lager liggen dan ná 2030. Daarnaast tonen internationale studies aan dat bedrijven met consistente duurzaamheidsmaatregelen hogere operationele marges kunnen behalen.
In het rapport stellen de onderzoekers dat veel decarbonisatietechnologieën (zoals elektrificatie, het treffen van energie-efficiëntiemaatregelen en het inzetten van hernieuwbare energie) al beschikbaar zijn. Daarnaast verwachten ze niet alleen dat het aantal technologieën de komende jaren toe zal nemen, maar dat bedrijven door de uitbreiding van het emissiehandelssysteem in 2027 ook gestimuleerd zullen worden om hun CO2-uitstoot te verminderen.
Desondanks zijn bedrijven nog altijd terughoudend om te investeren in dergelijke duurzame oplossingen. Met name een gebrek aan kennis en/of geld vormen voor twee op de vijf bedrijven obstakels. Ook zien bedrijven netcongestie (file op het elektriciteitsnet omdat de maximumcapaciteit is bereikt) als obstakel voor investeren in koolstofarme technologie.
Samenwerkingsvormen tussen bedrijven op korte termijn kunnen volgens de ABN AMRO-onderzoekers uitkomst bieden om capaciteit vrij te maken op het elektriciteitsnet.
Zodra het probleem van netcongestie kleiner wordt, voorspelt de bank dat de vraag - en daarmee de prijs - naar koolstofarme technologieën, (met name technologieën die verband houden met elektrificatie), zal toenemen. Ook om deze reden zouden vroege investeringen in deze technologie lonen evenals het blijven volgen van de ontwikkelingen rondom netcongestie in de regio.
Naast aanscherping van het overheidsbeleid en investeringen in energie-infrastructuur speelt ook innovatie een sleutelrol. Casper Burgering (Senior Econoom Sustainability bij het Economisch Bureau van ABN AMRO) stipt aan dat bestaande technologieën door doorontwikkeling steeds toegankelijker worden.
“Om de klimaatdoelen te halen, is een aantal factoren doorslaggevend”, vat hij tot slot samen. “Zo blijven de betaalbaarheid van de transitie, een betrouwbare infrastructuur, voldoende netwerkcapaciteit en het stimuleren van de groene vraag met bijvoorbeeld financiële prikkels, belangrijk.”
“Bedrijven die nu verduurzamen, versterken hun marktpositie en vergroten hun aantrekkelijkheid zowel voor investeerders als klanten”, aldus Bergering.
Lees hier het hele rapport.