Gemopper bij klanten kleinere banken over uitblijven Apple Pay

27 augustus 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Apple Pay wordt inmiddels breed aangeboden in Nederland, in die zin dat zowel ABN AMRO, ING en Rabobank de mogelijkheid bieden. Naast de grootbanken is Bunq de enige andere bank die Apple Pay. Klanten van overige banken moeten nog even wachten, onduidelijk is hoe lang. Op sociale media worden deze banken hier regelmatig over aan hun mouw getrokken. 

ING had in Nederland de officiële primeur met Apple Pay, vorig jaar juni. Met de nadruk op officieel omdat online bank Bunq de betaaldienst eerder al via een achterdeurtje aanbood. Direct nadat ING Apple Pay introduceerde roerden klanten van ABN AMRO en Rabobank zich op sociale media, met de vraag wanneer zij erover konden beschikken. ABN AMRO volgde medio oktober, Rabobank in november. Daarmee was een groot deel van Nederland gedekt.  

Inmiddels worden de klanten van overige banken ongeduldig. Of het nu gaat om klanten van ASN Bank, SNS of Knab, op sociale media roepen zij met vaste regelmaat hun bank ter verantwoording waarom het zo lang duurt. Daarbij ‘dreigen’ zij vaak met overstappen naar één van de grootbanken, puur omdat ze willen betalen met Apple Pay. Zulke doorgaans korte discussies verzanden meestal in dat de bank aangeeft weinig nieuws te kunnen meedelen, behalve dat ze ‘met Apple in gesprek zijn’.

Een simpele oplossing voor consumenten om toch mobiel te betalen is hun iPhone gedag zeggen en overstappen naar Android. Toch is dat een weinig reële oplossing, omdat de loyaliteit van Apple-gebruikers bijzonder hoog is, tot op het religieuze af. Het is vooralsnog gissen naar de reden dat de kleinere banken Apple Pay nog niet aanbieden. De banken in kwestie zijn hier allerminst open over, vermoedelijk mede omdat ze dat van Apple niet mogen. Het Amerikaanse bedrijf blinkt zelf ook bepaald niet uit in transparantie.

Kwestie van onderhandelen?

Technisch gezien moet de integratie van Apple Pay niet zo heel moeilijk zijn. Dat doet vermoeden dat de banken en Apple er qua onderhandelingen niet uitkomen. Apple Pay is namelijk niet gratis voor partijen die de dienst afnemen. Naar verluidt vraagt Apple 0,15% van het transactiebedrag, iets waarover het Duitse parlement zich al eens opwond. Het is heel wel mogelijk dat de onderhandelingskracht van de grootbanken dusdanig groot is dat zij betere tarieven hebben kunnen bedingen dan dat de kleinere banken kunnen. Dat verklaart echter niet waarom Bunq Apple Pay dan al wél geruime tijd aanbiedt.