ING wil meer samenwerking om witwassen tegen te gaan

25 september 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

ING ziet in meer samenwerking tussen banken onderling maar ook tussen banken, overheden en opsporingsinstanties de sleutel tot meer succes bij het bestrijden van witwassen. Zowel nationaal als internationaal. ING bracht dit statement naar buiten nadat de oranje bank aan het begin van de week in verband gebracht werd met een omvangrijk witwasnetwerk, dat gebruik maakte van ING Bank Śląski in Polen. 

Het was de eerste inhoudelijke reactie van ING op het nieuws dat ING Bank Śląski uit Polen jarenlang een faciliterende rol heeft gespeeld in het witwassen van geld uit Rusland. Vanuit wettelijk oogpunt is het de bank verboden om in te gaan op details, iets wat bedrijven in zulke situaties eigenlijk vaak wel goed uitkomt. Maar een algemene reactie van de bank op wat bekend is komen te staan als de ‘FinCEN Files’ kon natuurlijk niet uitblijven. 

ING benoemt enkele stappen die het bedrijf genomen heeft om zijn poortwachtersfunctie met succes te kunnen uitoefenen, vooral sinds de schikking in 2018. Voor zover ze nog te vinden waren, heeft ING een groot aantal mensen in dienst genomen die zich dagelijks bezighouden met onderzoek naar witwassen. Inmiddels zijn dat alleen al bij ING zo’n 4.000 FTE, ofwel richting de tien procent van het personeelsbestand. Ook heeft de bank geïnvesteerd in beleid, intern toezicht en organisatiebrede kennis over witwassen.  

Het is veel te vroeg om te stellen dat dit geen nut heeft gehad en dat ook huidige klanten de nieuwe merkrichting ‘do your thing’ iets te letterlijk nemen. De zaak die nu in de media is speelde zich immers jaren voor deze hervormingen af, maar komt nu pas als een boemerang terug in het gezicht. In de afgelopen jaren heeft ING bovendien van diverse klanten afscheid genomen die een te groot risico vormden, iets wat lang niet altijd zonder slag of stoot gaat. 

Samenwerking essentieel voor succes

Maar wat ING in zijn eentje ook doet en hoeveel de bank ook investeert, witwassen volledig uitbannen gaat natuurlijk nooit lukken. “Het bestrijden van financiële criminaliteit kan alleen een succes worden als banken, autoriteiten en opsporingsdiensten hun krachten bundelen, op nationaal en op internationaal niveau. De effectiviteit stijgt door het delen van inlichtingen, nauwe samenwerking onderling en samenwerking met derden. Daarom ondersteunen we actief collectieve initiatieven die financiële criminaliteit effectiever kunnen tegengaan”, aldus ING in een verklaring. 

Interessant is dat ING enkele voorbeelden noemt die een tijdje terug al werden opgesteld door Deloitte, in het rapport ‘Fighting financial crime: Seven key areas in financial crime regulation’. Ook daarin wordt gehamerd op publiek-private samenwerking en ontwikkeling in nationale en transnationale informatie-uitwisseling. Het beroerde echter is dat er vaak juridische barrières bestaan die bijvoorbeeld effectieve en uitgebreide uitwisseling van informatie hinderen. Die zullen eerst weggenomen moeten worden, of in elk geval verminderd.