Ontwikkeling ABN AMRO’s nieuwe Groen Spaar Deposito loopt vertraging op

22 november 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

ABN AMRO heeft aangekondigd dat het vertraging heeft opgelopen met de ontwikkeling van een nieuw Groen Spaar Deposito-platform; internationale regelgeving die in het traject moet worden meegenomen wordt aangemerkt als de boosdoener. Spaarders van ABN AMRO Groenbank konden voor een groendeposito voorheen terecht bij Moneyou, maar omdat vorig jaar de stekker uit de online spaardochter werd getrokken is dat niet meer mogelijk. 

De bank heropende in 2018 de ABN AMRO Groenbank om de transitie naar een duurzame maatschappij te ondersteunen. Via Moneyou konden klanten tot vorig jaar groensparen bij de Groenbank, daarmee konden spaarders de vermogensrendementsheffingsvrije voet optrekken tot boven de €50.000 en profiteren van 0,7% heffingskorting over de inkomstenbelasting.

ABN AMRO stelt ernaar te streven om uiterlijk begin 2022 nieuwe Groen Spaar Deposito’s aan te kunnen bieden. Volgens de bank heeft het (tijdelijk) ontbreken van ‘groenspaarregelingen’ geen gevolgen gehad voor de financiering van duurzame projecten.

“Om voldoende funding te borgen voor de Groenbank is er een reguliere overbruggingsfaciliteit vanuit ABN AMRO beschikbaar, die kan worden gebruikt totdat de nieuwe groene deposito beschikbaar is”, legt de bank verder uit. “Zodra dit het geval is wordt de funding uit de overbruggingsfaciliteit vervangen door spaargeld dat wordt aangetrokken onder de groenregeling.”

Moneyou

Vanwege de lage rentestanden voelde ABN AMRO zich vorig jaar genoodzaakt om de stekker uit Moneyou te trekken. Destijds gaf de bank aan dat de dienstverlening van de spaardochter in 2021 volledig afgebouwd moest zijn.

“De spaarrente is al langere tijd erg laag en de economische verwachting is dat dit in de nabije toekomst niet zal veranderen”, schreef Moneyou in een toelichting. “Daarmee valt enerzijds de mogelijkheid voor ons weg om ons goed te onderscheiden. Anderzijds wil ABN AMRO met het stopzetten van alle activiteiten van Moneyou in Nederland en Duitsland, het hoofd bieden aan het aanhoudend lage renteklimaat.”