ABN AMRO heropent Groenbank voor financiering duurzame projecten

05 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Om de transitie naar een duurzame maatschappij te ondersteunen heropent ABN AMRO de Groenbank. Via dochteronderneming Moneyou kunnen klanten vanaf medio oktober groensparen bij de Groenbank, eveneens dochter van ABN AMRO. Door groen te sparen kunnen spaarders de vermogensrendementsheffingsvrije voet optrekken tot boven de €50.000 en profiteren van 0,7% heffingskorting over de inkomstenbelasting.

Groensparen met belastingvoordeel is alleen mogelijk als het spaarproduct beschikt over een zogeheten groenverklaring, die afgegeven wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Banken investeren het geld van deze Groen Deposito’s in groene projecten, zoals windturbines, duurzame woningbouw en microfinanciering. Met de aankondiging van ABN AMRO de Groenbank te heropenen zijn zij samen met ING en Rabobank de enige bank die groensparen in deze zin van het woord (dus met groenverklaring en bijkomstig belastingvoordeel voor consumenten) aanbieden.

Aantrekkende markt

Een heropening wil zeggen dat het al eerder geopend is. In 2010 besloot ABN AMRO het proactief verstrekken van nieuwe groenleningen en het aantrekken van gerelateerde funding tot een minimum te beperken, dit vanwege geleidelijke afbouw van de heffingskorting. De Groen Deposito’s van genoemde banken zijn de afgelopen beperkt beschikbaar geweest. Het kapitaal moet namelijk geïnvesteerd worden in goedgekeurde duurzame projecten. Wegens een gebrek aan zulke projecten hebben de banken afgelopen jaren regelmatig een klantenstop gehad voor Groen Deposito’s. Nu de markt is aangetrokken opent de Groenbank haar deuren weer.

Groensparen ook fiscaal aantrekkelijk

Volgens Krista Overwater, manager Groenbank, zitten er al veel groene projecten in de pijplijn. “ABN AMRO ondersteunt bedrijven die de stap naar een duurzaam businessmodel maken met nieuwe financieringsmodellen. ABN AMRO streeft naar een lange termijn waardecreatie voor al haar stakeholders en duurzaamheid is een integraal onderdeel van de strategie. De focusgebieden van ABN AMRO zijn Circulaire Economie, Klimaatverandering, Mensenrechten en Sociaal Ondernemerschap.”

Intrinsieke motivatie

In 2020 willen we, verspreid over alle sectoren en vanuit minimaal 100 deals, één miljard euro aan circulaire bedrijfsmiddelen financieren, waarmee gezamenlijk minimaal één miljoen ton CO2-uitstoot wordt bespaard”, vervolgt Overwater. “De Groenbank draagt hier positief aan bij, omdat naast het behalen van milieuwinst de Groenregeling naar technologische vernieuwing en marktintroductie van vernieuwende ideeën streeft. We zien daarnaast dat spaarders echt een intrinsieke motivatie hebben om groen te sparen. We verwachten dit jaar dan ook tientallen miljoenen euro op te halen.”

Groensparen bij de Groenbank is mogelijk vanaf de tweede helft van oktober via Moneyou.