ABN AMRO heeft bekendgemaakt dat het een Product-as-a-Service (Paas)-desk heeft geopend. Bedrijven kunnen bij deze speciale kennis- en financieringsdesk terecht voor advies en (groei)financiering.
Bij PaaS-bedrijfsmodellen gaat het om producten waarbij een klant per keer of per periode betaalt voor gebruik. Hierbij moet gedacht worden aan bedrijven die deelfietsen of deelauto’s aanbieden of aan bedrijven waar klanten een matras of zelfs een lift kunnen afnemen en betalen bij gebruik.
“Het is een andere, relatief nieuwe manier van ondernemen”, legt ABN AMRO uit. “Vaak gaat het gepaard met milieuvoordelen door een efficiënt hergebruik van grondstoffen. Product-as-a-Service-bedrijfsmodellen dragen daardoor bij aan een meer circulaire economie.”
De bank legt uit dat het de nieuwe desk heeft geopend, omdat het een voorloper wil zijn in de transitie naar een circulaire economie. ABN AMRO is overigens al wat langer actief in de PaaS-markt; de leningenportefeuille is inmiddels de €100 miljoen overschreden. De bank hoopt – met behulp van de nieuwe desk – verder in de PaaS-markt te groeien.
De juiste expertise
Bedrijven die met een PaaS-constructie werken hebben niet alleen te maken met andere eigendomsverhoudingen dan bij een traditionele verkoop, er is ook sprake van andere cashflowstromen en juridische documentatie. Dat vraagt volgens ABN AMRO om andere vormen van financiering en advies. De bank legt uit dat de medewerkers die op de desk werkzaam zijn, over ‘PaaS-expertise’ beschikken die nodig is voor deze bedrijfstak.
Tevens is er vanuit de desk een samenwerkingsverband met advocatenkantoor NautaDutilh, waardoor PaaS-bedrijven juridisch advies kunnen krijgen over hun PaaS-contracten. De bank hoopt zo de kwaliteit van dergelijke contracten te verbeteren, waardoor de toegang tot financiering (bij ABN AMRO) moet worden vergemakkelijkt. De bank laat tot slot weten dat het de desk begin september evalueert.