Vertrouwen is het smeermiddel van onze maatschappij. Blockchain is daarbij van grote waarde, maar de adoptie gaat vooralsnog met vallen en opstaan. Dennis Post van EY gaat in gesprek met Jan Scheele en Rudolf van Ee, beiden van de Blockchain Netherlands Foundation, de organisatie voor blockchain-, crypto- & Web3-ondernemingen in Nederland. “Voorbij de hype zijn veel gelukszoekers weggegaan, dus dat scheelt een hoop ruis.”
Er is onrust in cryptoland sinds donkere wolken zich eind 2022 samenpakten boven FTX en de inmiddels veelbesproken oprichter Sam Bankman-Fried. Na het omvallen van deze Amerikaanse cryptobeurs domineert slecht nieuws de berichtgeving. Belangrijker is echter om voorbij de waan van de dag te kijken. Hoe ziet de toekomst van crypto en blockchain – de onderliggende technologie – eruit? Om die vraag te beantwoorden, moeten we uitleggen hoe het ook alweer zat. Een kleine disclaimer: bij de volgende drie zinnen zullen sommige blockchainexperts hun hoofd schudden vanwege de verregaande versimpeling.
Minder vertrouwen
Bij cryptomunten wordt een elektronisch kasboek van alle wereldwijde transacties bijgehouden die gekoppeld zijn aan dat kasboek. Dat kasboek – oftewel de blockchain – staat op vele andere computers (‘nodes’). De transactie kan alleen doorgaan als alle computers ‘goedkeuring’ geven door vast te stellen dat alle kasboeken exact gelijk zijn.
Het meest wezenlijke aspect: blockchain is daarmee een trust machine, een concept dat vertrouwen inbouwt zonder dat er een derde partij nodig is. "Laat dat nu precies zijn wat de huidige wereld nodig heeft", zegt Scheele. “De toonaangevende Edelman Trust Barometer laat het elk jaar weer zien. Van politici tot media of bankiers: het vertrouwen in loopt terug. En blockchain biedt een geweldige architectuur om .”
Flinke deuk
"Paradoxaal genoeg heeft juist dat vertrouwen door alle gebeurtenissen rond FTX – en mensen die daardoor hun geld kwijt zijn – een flinke deuk opgelopen. Maar dat neemt niet weg dat er onderhuids veel goeds gebeurt", meent Van Ee. “De adoptie van blockchain is misschien niet overal even zichtbaar, maar gaat achter de schermen echt wel door. Er moet namelijk nog veel gebouwd worden. Alleen met vallen en opstaan."
"Zo worstelde blockchain jarenlang met het stigma ‘een oplossing op zoek naar een probleem’ te zijn, mede omdat gelukszoekers ermee aan de haal gingen. De hype rondom blockchain bracht naast kansen vooral ook veel uitdagingen. Bestuurders hoorden op een congres over blockchain en concludeerden dat ze ‘er ook wat mee moesten’. Dat leidde tot veel teleurstellingen.”
FOMO
Had Corporate Nederland dus last van Fear Of Missing Out (FOMO)? Scheele: “Klopt. En dan hebben we ook nog te maken met een blockchain community die sterk in decentralisatie gelooft, en dat haast op een religieuze manier belijdt. Dat is mooi, maar soms verdwijnen dan de echte behoeften van de maatschappij uit het vizier. Maar wie er dan concreet op zit te wachten, is nog niet geheel duidelijk. De community moet niet alleen maar vette dingen bouwen, maar ook meer redeneren vanuit behoeftes.”
"Blockchain is een trust machine."
Volop bouwen
Toch zijn beiden onverminderd optimistisch over de grote rol die blockchain kan spelen. Scheele: “In Nederland zien we inmiddels wat minder enthousiasme. We hebben ook al jaren een sterke infrastructuur voor vrijwel alles wat we doen en dus geldt de wet van de remmende voorsprong hier. Maar bijvoorbeeld in Afrikaanse landen niet en daar krijgt blockchain echt tractie."
"Bovendien zijn veel partijen, waaronder grote banken, al een tijd geleden ingestapt en achter de schermen volop aan het bouwen. Alleen de potentieel onveilige code vormt wel vaak een grote uitdaging. Vanuit het perspectief van een bank – waar compliance en informatiebeveiliging enorm belangrijk is – moet dat eerst verbeteren. Ook willen banken graag eerst zekerheid over wat het Europese MiCA-framework (Markets in Crypto-Assets) precies gaat eisen.”
Goed verhaal?
Wel nuanceren de twee graag het gangbare beeld van de wildwesttaferelen onder blockchainontwikkelaars. Want er is veel goed ondernemerschap en men hecht wel degelijk aan compliance, benadrukken ze. De vraag die hierbij ook opkomt: heeft blockchain niet een beter verhaal nodig? Een verhaal dat ook buiten de community aanspreekt en aan leken duidelijk maakt waarom blockchain en crypto belangrijk zijn voor de wereld?
Van Ee: “Goed punt. Wij juichen toe wat er allemaal gebeurt, maar het is veel belangrijker dat een breed publiek het ook interessant vindt. Je wilt digitale waarde betrouwbaar en gemakkelijk uitwisselen – in wat voor vorm dan ook. Dit kan gaan om cryptovaluta, zoals de Bitcoin, maar kan in potentie ook om andere waarden gaan. Dan ontstaat er een zogenaamde creator economy. Iedereen die nu iets creëert, zoals muziek of kunst, is nu afhankelijk van grote platforms. Met een gedecentraliseerd model vervalt die afhankelijkheid en ontstaat er een veel eerlijker model.”
De grote doorbraak
Ook Scheele vindt een eenvoudig en duidelijk verhaal belangrijk. Hij wijst erop dat ook het gebruiksgemak essentieel wordt voor de doorbraak bij een groot publiek. “Als je een magnetron gebruikt, wil je ook niet nadenken over hoe het werkt. Wat dat betreft is het interessant om te zien wat de introductie van AI-tool ChatGPT veroorzaakte, onder meer dankzij het eenvoudige gebruik. Eigenlijk kunnen we in deze wereld ook wel een ChatGPT-momentje gebruiken.”
Een killer app dus. Waar zou die vandaan kunnen komen? Scheele: “Stable coins zouden opeens door kunnen breken. Van Ee voegt daaraan toe: “Of Decentralized Finance-producten (DeFi), zoals lending en borrowing. Maar het kan ook in de sport- en entertainmentindustrie gebeuren, met nog betere concepten voor fans. Dat we daarbij in één klap van fan engagement naar fan participation gaan.”
Dit artikel is eerder verschenen in Eye on Finance Magazine, een uitgifte van EY.