Is de KYC analist van 2024 de pensioenanalist van 2027?

24 mei 2024 Banken.nl 4 min. leestijd

In de dynamische wereld van financiële dienstverlening staat verandering centraal. Waar banken volop worstelden met uitdagingen zoals witwassen en fraudebestrijding en op zoek waren naar KYC analisten, zien we nu dat er steeds minder startersfuncties zijn in deze branche. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar jong talent in de pensioensector.

Jeroen Hoop, Business Unit Director Insurance & Pensioen bij DPA, legt uit: “De aanpak tegen witwassen kent momenteel een maatschappelijke piek. Naast deze actualiteit zijn er nu ook uitdagingen die de implementatie van een nieuw pensioenstelsel met zich meebrengt. De competenties van KYC analisten zijn uitermate geschikt binnen de pensioen vraagstukken.”

"Bij DPA begrijpen we deze veranderingen als geen ander, vervolgt Hoop. “We zien een afnemende vraag naar KYC analisten, vooral aan de junior kant, terwijl de vraag naar personeel in de pensioensector juist toeneemt."

Jeroen Hoop, Business Unit Director Insurance & Pensioen, DPA

"Deze verschuiving komt deels door de opkomst van AI en robotisering, die basisfuncties snel overnemen. Tegelijkertijd staat de pensioensector voor grote veranderingen met de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen. Dit biedt kansen voor KYC analisten om hun expertise en vaardigheden in te zetten binnen een andere, maatschappelijk relevante, sector.”

We hebben te maken met een groeiend aantal ZZP’ers, meer tijdelijke klussen en minder medewerkers die veertig jaar bij één bedrijf blijven werken. Dit maakt het pensioenlandschap complexer dan ooit tevoren. Met de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen wordt het stelsel aangepast om meer maatwerk te kunnen bieden. Pensioenfondsen en  -organisaties moeten per 1 januari 2028 voldoen aan de nieuwe wetgeving en zijn daarom op zoek naar een nieuw beleid.

‘Analytische skills, een kritische blik en communicatieve vaardigheden’

Tom Lansink, Managing Director Compliance bij DPA, benadrukt dat de competenties van KYC analisten uitstekend aansluiten bij de vraag vanuit de pensioensector. “Onze professionals beschikken over analytische skills, een kritische blik en communicatieve vaardigheden. Die zijn essentieel in zowel KYC als de pensioensector.

Tom Lansink, Managing Director Compliance, DPA

"De pensioensector staat voor enorme uitdagingen, vooral met betrekking tot het implementeren van de nieuwe pensioenwet”, voegt Hoop toe. “Dit vereist niet alleen technische veranderingen, maar ook een herziening van bedrijfsprocessen en optimalisatie van de datakwaliteit en systemen.”

Lansink: “Hier komen de analytische vaardigheden van KYC analisten goed van pas, bijvoorbeeld bij het analyseren van grote datasets en het identificeren van trends en fouten."

Wij helpen onze professionals ontwikkelen

"Bij DPA gaan we verder dan alleen het aanbieden van uitdagende en maatschappelijk relevante opdrachten", vervolgt Lansink. "We investeren in onze mensen, zodat ze kunnen groeien en excelleren in hun carrière. Ten tijde van de piekvraag binnen KYC hebben we vanuit onze business unit Training & Coaching een maatwerkopleiding tot KYC analist gebouwd."

Joop de Groot, Business Unit Director Training & Coaching, DPA

"Ook nu de vraag naar medewerkers verschuift dragen we vanuit Training & Coaching onze steen bij. Wij ondersteunen onze professionals bij het ontwikkelen van hun skills en competenties die zij nodig hebben om onze opdrachtgevers te helpen in deze transitie."

Joop de Groot, Business Unit Director Training & Coaching: "Bij DPA spelen we in op de leerbehoeftes van onze professionals maar ook op die van onze opdrachtgevers. Wij zijn al jaren in staat gebleken om onze opleidingen vanuit de praktijk vorm te geven. Daarmee voorkomen we dat kennis abstract blijft. De praktische toepassing blijft immers de basis.”

Klaar voor de toekomst

Als professional bij DPA maak je deel uit van een organisatie die vooruit denkt en anticipeert op toekomstige ontwikkelingen. Hoop: "En als pensioenprofessional bij DPA draag je niet alleen bij aan de pensioenregeling van anderen. Omdat je vanuit DPA werkt regelen wij dat ook jij straks met je voeten in het zand kunt genieten van je oude dag. Daar draagt onze eigen pensioenregeling dan weer aan bij!”