NVB komt met nieuwe Standaard voor KYC-technologie

05 juli 2024 Banken.nl 3 min. leestijd

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een nieuwe standaard geïntroduceerd voor het ontwikkelen en toepassen van innovatieve technologieën in Know Your Customer (KYC)-processen. De Standaard Technical Model Documentation is gericht op het verbeteren van de effectiviteit van KYC-activiteiten en het versterken van de bestrijding van financiële criminaliteit.

In de hedendaagse digitale economie is de behoefte aan robuuste en efficiënte KYC-processen groter dan ooit. Banken moeten continu innoveren om gelijke tred te houden met de snel veranderende risico's en wet- en regelgeving. Met de introductie van de nieuwe Standaard wil de NVB banken handvatten bieden in het gebruik van geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, om KYC-processen te optimaliseren.

De Standaard stelt duidelijke richtlijnen voor de toepassing van innovatieve technologieën in KYC-processen. Belangrijke aspecten hiervan zijn transparantie en verantwoordelijkheid, waarbij banken transparant moeten zijn over de gebruikte technologieën en de verwerkte data, om het vertrouwen vanuit klanten en toezichthouders te bevorderen.

NVB komt met nieuwe Standaard voor KYC-technologie

Daarnaast wordt de nadruk gelegd op de kwaliteit en beveiliging van data, waarbij banken ervoor moeten zorgen dat de gegevens accuraat, compleet en goed beveiligd zijn tegen ongeautoriseerde toegang en cyberaanvallen.

De NVB moedigt een risicogebaseerde aanpak sterk aan, waarbij technologie wordt ingezet om klanten te segmenteren op basis van hun risicoprofielen. Dit maakt het mogelijk om gerichte controles uit te voeren en middelen efficiënter in te zetten. Ook moeten banken ervoor zorgen dat hun KYC-processen voldoen aan zowel nationale als internationale regelgeving, zoals de Anti-Money Laundering (AML)-richtlijnen.

Voordelen

Het implementeren van deze nieuwe standaard biedt diverse voordelen. Door geavanceerde technologieën te integreren, kunnen banken hun KYC-processen stroomlijnen en de operationele efficiëntie verhogen.

In een interview met de NVB reageert Pieter Goderis (Tribe Lead COO Analytics ING) op de nieuwe Standaard. Hierin zet hij uiteen welk profijt banken hebben van de nieuwe standaard. “Je wilt als bank dat je model de potentiële risico’s van contante geldstromen goed afdekt en dat het voldoende effectief en efficiënt werkt”, legt hij uit.

“De Standaard beschrijft welke onderliggende bouwstenen nodig zijn om dit te bereiken”, zegt Goderis. “Ook aan de ethische kant (‘fairness’) besteedt de NVB Standaard aandacht: een model mag mensen niet onjuist behandelen. De Standaard geeft een aantal principes en checks die je als bank kunt toepassen.”

Een gestandaardiseerde aanpak helpt banken dus om beter te voldoen aan de complexe en steeds veranderende regelgeving. Met een risicogebaseerde benadering kunnen banken zich richten op de meest risicovolle klanten, wat de effectiviteit van hun controles verbetert.

Lees hier meer over de nieuwe Standaard van de NVB.