Heterokoppels blijken hun financiën aanzienlijk traditioneler te verdelen dan koppels van hetzelfde geslacht. Zo betalen vrouwen in heterokoppels vaker de boodschappen, terwijl de man de betaling van de vaste lasten op zich neemt. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.
De financiële taakverdeling binnen een huishouden is al langer een punt van aandacht. Hoewel een duidelijke taakverdeling logisch en efficiënt kan zijn, kleven er risico’s aan, bijvoorbeeld als blijkt dat een partner de betaaltaken niet goed kan overnemen wanneer dat nodig is – bijvoorbeeld wanneer de partner overlijdt.
Alle reden dus om onderzoek te doen naar de financiële taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Er is echter nog nooit gekeken naar hoe koppels met hetzelfde geslacht hun financiën verdelen. DNB wil met dit onderzoek dan ook bijdragen aan de kennis die op dit vlak wordt opgebouwd.
Verdeling belangrijk
Uit het onderzoek komt naar voren dat bij heterokoppels vrouwen vaker de boodschappen betalen en mannen de vaste lasten. . Ook hebben partners in een heterohuishouden minder vaak een eigen bankrekening: slechts 53%.
Binnen huishoudens met koppels van hetzelfde geslacht blijken de betaaltaken gelijker verdeeld. Daar komt het veel meer voor dat beide partners even vaak de boodschappen betalen. Ook de andere geldzaken, zoals het betalen van de hypotheek en verzekeringen, worden binnen deze huishoudens vaker door beide partners gedaan.
DNB-senior onderzoek Carin van der Cruijsen benadrukt dat het belangrijk is dat beide partners zicht hebben op de huishoudfinanciën en de vaardigheden hebben om deze te regelen. “Zo ben je allebei op tijd op de hoogte van mogelijke geldproblemen. Ook kun je dan de huishoudbetalingen blijven doen, als bijvoorbeeld je partner ziek wordt of komt te overlijden.”
Diepgewortelde rolpatronen
DNB verklaart de traditionele taakverdeling bij heterokoppels aan de hand van diepgewortelde rolpatronen. Zo zouden vrouwen mogelijk de boodschappen vaker betalen, omdat hun arbeidsparticipatie lager ligt en zij dus simpelweg vaker de supermarkt in wandelen. Partners die hetzelfde aantal uren werken, lijken dan ook geneigd om hun geldzaken eerlijker te verdelen.
Een andere verklaring zit hem volgens DNB in sociale normen en man-vrouw-verschillen in digitale vaardigheden, financiële kennis, financiële onafhankelijkheid en voorkeuren qua taakverdeling. Mannen scoren gemiddeld nog altijd hoger dan vrouwen in financiële kennis en digitale vaardigheden.
Overigens ziet DNB een belangrijke verschuiving onder heterostellen. Eerder onderzoek zou namelijk uitwijzen dat hoe jonger een koppel is, hoe gelijker de financiële taken worden verdeeld. Dat wijst er volgens de toezichthouder op dat in de toekomst ook binnen heterohuishoudens de geldzaken beter verdeeld zullen worden.
Lees hier het volledige onderzoek van De Nederlandsche Bank.