Het aantal crowdfundingplatformen in Nederland dat onder toezicht staat bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de afgelopen twee jaar gestegen van 18 naar 48 platformen – een toename van maar liefst 167%. Dat blijkt uit een analyse van data van de AFM, uitgevoerd door Crowdfundmarkt.nl.
In plaats van naar de bank te stappen voor het aantrekken van financiering, kunnen ondernemers tegenwoordig ook aankloppen bij het groeiende aantal crowdfundingplatformen in Nederland. De platformen, waar particuliere investeerders voor kleine bedragen deelnemen in de financierings-‘projecten’ van ondernemers, bieden een alternatief voor bancaire financiering. De populariteit van de financieringswijze is de afgelopen jaren flink gegroeid, met een totaal bedrag aan gecrowdfunde financiering van €68 miljoen in het eerste halfjaar van 2016. Ter illustratie, dat is meer dan in heel 2014, toen er €63 miljoen werd gecrowdfund.
De crowdfundplatformen in Nederland bieden verschillende manieren van crowdfunding. De drie meest voorkomende zijn projecten in de vorm van leningen, converteerbare leningen of aandelen. Afhankelijk van de activiteiten hebben de crowdfundingplatformen een vergunning nodig als beleggingsonderneming of financiële dienstverlener, of moeten zij een ontheffing krijgen voor het bemiddelen in opvorderbaar geld. Deze ontheffing of vergunning wordt uitgegeven door financiële toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), die alle crowdfundingplatformen die onder haar toezicht vallen opneemt in het Register Crowdfundingplatformen.
Uit een analyse van het Register na de laatste update, uitgevoerd door Crowdfundmarkt.nl, blijkt dat het aantal platformen in Nederland dat crowdfunding faciliteert de afgelopen twee jaar ruim verdubbeld is. Waren er aan het einde van het eerste halfjaar van 2014 nog 18 platformen in Nederland, eind H1 2016 zijn het er al 48. Dat is een toename van maar liefst 167%. De tussenstand voor 2016 laat zien dat er het afgelopen halfjaar netto zeven platformen bij zijn gekomen – acht nieuwe platformen gingen van start, terwijl er één is afgevallen.