Toezicht ECB leidt tot hogere kosten voor banken

26 november 2013 Banken.nl

De bankenunie zal leiden tot hogere kosten voor de grote banken in Europa. Banken zullen extra kosten moeten maken om aan alle informatieverzoeken van de Europese Centrale Bank (ECB) te voldoen. Daarnaast zijn banken, naast de kosten voor het toezicht van de nationale toezichthouder, ook geld kwijt aan het Europees toezicht van de ECB. De kosten voor Europees toezicht, bestaande uit onder meer de personele kosten van 1.000 medewerkers, zullen terecht komen bij de 130 grote banken van Europa. Dat zegt Jan Sijbrand, directeur toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB), aldus persbureau ANP.

Rekening voor hogere toezichtskosten naar banken

Als onderdeel van de vorming van een bankenunie zal de ECB vanaf november volgend jaar toezicht gaan houden op zo’n 130 banken in Europa. De kosten van dit toezicht zullen terechtkomen bij deze banken. "Het is zeker geen efficiencyslag, het is puur bedoeld om banken los te weken van hun overheden”, zei Sijbrand over het Europese toezicht. "De ECB stuurt de rekening daarvan naar de banken. Die komt daar bovenop onze kosten, die ook blijven. De toezichtskosten zullen al met al stevig stijgen."

ECB onderzoek

Hogere kosten om te voldoen aan informatieverzoeken

De vorming van een bankenunie zal ook gepaard gaan met hogere kosten die verband houden met de omvangrijke doorlichting van de grote Europese banken. In Nederland worden zeven banken - ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank, RBS Nederland, Bank Nederlandse Gemeenten en de Waterschapsbank - onderworpen aan een grondig onderzoek. De ECB trekt een jaar uit om de financiële situatie van de in totaal 130 Europese banken onder de loep te nemen. Ten behoeve van dit onderzoek zal de ECB veel meer informatie aan banken vragen dan nu het geval is. Om te voldoen aan de vele informatieverzoeken van de ECB zullen banken veel meer tijd en geld kwijt zijn dan voorheen.

"De banken hebben momenteel hun handen vol aan de eerste vragenronde van de ECB, die alleen nog is bedoeld om een algemeen beeld te krijgen van de bankensector. Daarbij vraagt de ECB al veel, maar nog lang niet zo veel als bij het onderzoek dat vanaf februari plaatsvindt", aldus de Sijbrand.