AFM: Geen rekening bij betalingsproblemen hypotheek

18 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Banken en hypotheekadviseurs hoeven klanten die in betalingsproblemen zitten geen rekening te sturen voor adviesgesprekken die zij met deze klanten voeren. Zij kunnen dat ook gratis doen, in het kader van het beheer van de bestaande hypotheekovereenkomst. Dat maakte de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) bekend.

Onduidelijkheid bij marktpartijen

Bij banken en adviseurs was hier onduidelijkheid over sinds 1 januari van dit jaar een provisieverbod geldt. Het bleek niet helder of klanten opnieuw moeten betalen voor advies als zij al een hypotheek hebben lopen.  De toezichthouder zegt veel vragen te krijgen van banken en adviseurs die vanwege de regels rond het provisieverbod, niet goed weten of zij wel advies mogen geven, zonder de klant een rekening te sturen. “Het provisieverbod wordt als een grote belemmering ervaren om klanten te benaderen en tot een passende oplossing te komen”, aldus de AFM.

Geen rekening bij betalingsproblemen

De toezichthouder ziet graag dat banken en adviseurs klanten met betalingsproblemen actief benaderen om een oplossing te zoeken. “Dat is zowel in het belang van de klant als van de bank zelf’.

Provisiverbod

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) benadrukt dat voor zulke werkzaamheden, die vallen onder het beheer van een bestaande overeenkomst, geen rekening hoeft te worden gestuurd. “Bij deze klanten is het belangrijk om rond de tafel te zitten om meer inzicht te krijgen in de financiële positie en te kijken of er mogelijkheden zijn om iets aan de hypotheek, de inkomens- of bestedingskant te veranderen, zodat er weer lucht ontstaat”, zegt de toezichthouder.

Als het toch nodig is om een nieuwe (hypotheek)overeenkomst af te sluiten om de betalingsproblemen op te lossen, hoeven bijbehorende advieswerkzaamheden volgens de AFM niet in rekening te worden gebracht. “Het is evident niet in het belang van de klant en ook niet reëel om in dit soort probleemsituaties een rekening te sturen”, aldus de toezichthouder.

Uitbreiding provisieverbod per 1 januari 2014

Per 1 januari 2014 wordt het provisieverbod op financiële dienstverlening uitgebreid. Dan gaat het verbod ook gelden voor (individueel) vermogensbeheer en beleggingsadvies. Klanten betalen hiervoor dan direct aan hun bank of vermogensbeheerder. Tot nu toe is er alleen een provisieverbod bij hypotheken en levensverzekeringen.