Banken: Vermijd Windows XP voor internetbankieren

05 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandse bankensector raadt burgers aan om vanaf 8 april niet langer te internetbankieren met behulp van besturingssysteem Windows XP. Microsoft stopt vanaf die datum met de officiële ondersteuning voor het besturingssysteem wat gevolgen heeft voor de veiligheid van onder meer internetbankieren.

Het Microsoft besturingssysteem Windows XP is inmiddels twaalf jaar oud en is volgens Microsoft zelf toe aan pensioen. De software organisatie heeft aangegeven te gaan stoppen met de officiële ondersteuning van het besturingssysteem vanaf 8 april 2014. Voor banken en consumenten heeft dit gevolgen.

Computers die draaien op Windows XP zullen vanaf 8 april kwetsbaarder zijn voor malware en virussen. Consumenten die veilig willen internetbankieren wordt daarom aangeraden over te stappen naar nieuwere besturingssystemen als Windows 7 of 8, Mac OS X of een Linux-based systeem.

Online banking

Advies bankensector en NCSC
Consumenten zijn tegenwoordig zelf verantwoordelijk voor veilig internetbankieren, en zijn verplicht zelf anti-virus programma en andere gangbare cyberbescherming te voeren. Doen klanten dit niet en worden ze doelwit van cybercrime, met betrekking tot online bankieren, dan wordt de financiële schade niet langer automatisch vergoed door de banken, in tegenstelling tot het verleden. De Nederlandse banken raden daarom in lijn met het advies van Microsoft aan om niet langer te internetbankieren met Windows XP vanaf 8 april 2014.

Het advies van de Nederlandse banken wordt onderschreven door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), een onderdeel van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Ze pleiten voor een zo gauw mogelijke overstap naar overige besturingssystemen zoals Windows 7 of 8, Mac OS X of een Linux-based systeem.

Geldautomaten
Onlangs schreef Banken.nl al over de impact van de aankondiging van Microsoft op de geldautomaten van banken in de VS en die in Nederland. Door het stopzetten van de Windows XP ondersteuning lijken diverse Amerikaanse banken in de problemen te komen aangezien veel geldautomaten ook op Windows XP draaien. De Nederlandse banken ING, Rabobank, en ABN AMRO gaven vorige maand aan goed voorbereid voor de aankomende transitie.