Bunq maakt 53,1 miljoen euro winst in 2023 en breidt uit naar VK

01 februari 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

De op één na grootste neobank van Europa, bunq, heeft over het afgelopen kalenderjaar ruim €53 miljoen winst geboekt. Daarmee behoort de challenger tot één van de weinige winstgevende neobanken ter wereld. Het is voor bunq ook meteen het eerste jaar in zijn bestaan dat het winst weet te noteren.

De groei komt voor ‘the bank of the free’ op het juiste moment. De winst kan immers worden gebruikt om de geplande internationale groei te bewerkstelligen. In afwachting van een Amerikaanse bankvergunning, waarvoor al eerder een aanvraag was gedaan, heeft bunq nu ook een Britse E-Money Institution (EMI) licentie aangevraagd.

Sinds Brexit beschikt de bank over een tijdelijke Britse bankvergunning, maar is nu vastberaden om zich permanent in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. “Bijna nergens ter wereld wonen zoveel digital nomads als in Groot-Brittannië”, zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van bunq.

Bunq maakt 53,1 miljoen euro winst in 2023 en breidt uit naar VK

“Wij bieden digital nomads als enige de mogelijkheid om overal in Europa te kunnen bankieren als een local”, licht Niknam toe. “Daarom kijken we ernaar uit om snel terug te keren en hun leven wederom zo veel gemakkelijker te maken.”

Dankzij de recordwinst over het afgelopen jaar mag bunq zich bij een select gezelschap voegen. Slechts 4% van de ongeveer vierhonderd neobanken wereldwijd, waaronder dus bunq, rapporteert structureel groene cijfers.

Een bijzondere primeur

De bank, die is opgericht in 2012, mag van een nieuwe mijlpaal spreken, een die volgt op een explosieve groei van het aantal gebruikers: van negen miljoen in juli 2023 naar elf miljoen aan het einde van december 2023. Nu moeten deze gebruikers dus ook uit het VK komen.

“Het Verenigd Koninkrijk is een ontzettend relevante markt voor bunq. Op het gebied van fintech lopen zij ver voor op de rest van Europa. Als echt techbedrijf is het niet meer dan logisch dat we ons hier willen vestigen", concludeert Niknam.

Inmiddels kan de bunq op meerdere opvallende mijlpalen terugkijken. Zo was het de eerste bank in 35 jaar die een Europese banklicentie ontving en haalde het een recordopbrengst op met een financieringsronde van €193 miljoen, het hoogste bedrag uit een serie A-ronde ooit in de Europese fintech.

Lancering Finn

Ongeveer een maand geleden lanceerde bunq zijn eigen generatieve AI-platform: Finn. Sinds de lancering heeft Finn al bijna een half miljoen gebruikersvragen over bijvoorbeeld budgettering en transacties succesvol beantwoord.