Rabo neemt maatregelen om geldautomaten te beveiligen

25 april 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Banken maken zich steeds meer zorgen over het feit dat criminelen steeds zwaardere explosieven inzetten bij aanvallen op geldautomaten. Daar komt bij dat ook het aantal plofkraken op geldautomaten in 2016 fors is toegenomen. Als reactie hierop gaat Rabobank haar geldautomaten extra beveiligen om criminelen te ontmoedigen en de veiligheid van omwonenden te verbeteren.

Extra maatregelen

Rabobank neemt extra maatregelen om het aantal profkraken te verminderen en de schade die een plofkraak met zich meebrengt te beperken. De maatregelen kunnen per locatie verschillend zijn. “Geldautomaten zijn op uiteenlopende locaties geplaatst. Soms op zichzelf staand, vaak aan de buitenkant van een bankgebouw, soms ingebouwd in een ander pand”, legt Erik Kwakkel, hoofd Operations Betalingsverkeer bij de Rabobank uit. “We onderzoeken waar nodig opnieuw de constructie van het pand, we luisteren naar de zorgen van omwonenden en we bekijken ook in welke mate de automaat ’s nachts wordt gebruikt. Al naar gelang de situatie nemen we maatregelen of hebben die inmiddels al genomen.”

Rabobank neemt extra maatregelen om geldautomaten te beveiligen

Zo kan de toegang naar automaten op sommige locaties ’s nachts worden gesloten. Ook wordt er zichtbare en onzichtbare extra beveiliging aangebracht of ingezet. Bovendien vinden versneld enkele veiligheidsaanpassingen aan de geldautomaten zelf plaats.

In sommige specifieke situaties kan een geldautomaat per direct worden gesloten. Bijvoorbeeld omdat er niet voldoende duidelijkheid is over de constructie van het pand.

Beschikbaarheid van contant geld

“Het streven is steeds om de beschikbaarheid van geld zoveel mogelijk te handhaven. Wel wegen we die beschikbaarheid af tegen de impact van een plofkraak op de omgeving. Dat kan nadelen hebben voor mensen die gewend zijn op die locatie geld op te nemen”, beseft Kwakkel. “Gelukkig zijn er in de meeste gevallen andere geldautomaten in de buurt. Waar dat niet het geval is, zoeken we lokale alternatieven.”

De Rabobank verwijst naar de websites van lokale banken voor een overzicht van de gewijzigde lokale dienstverlening.