Einddatum gebruik Acceptgiro voor onbepaalde tijd uitgesteld

01 mei 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Currence – de eigenaar van Acceptgiro – heeft in overleg met banken en gebruikers besloten om betalen via Acceptgiro’s langer te blijven ondersteunen dan gepland. Eerst was 1 januari 2019 gekozen als moment om te stoppen met het aanbieden van het ‘verouderde papieren betaalmiddel’. De mogelijkheid om via Acceptgiro te betalen is nu voor onbepaalde tijd verlengd.

Steeds minder bedrijven en particulieren maken gebruik van de Acceptgiro als betaalmiddel. Uit een onderzoek, dat eind 2016 is gehouden onder gebruikers van het betaalmiddel, blijkt dat veel ondernemers geen bezwaar hebben tegen de afbouw van het Acceptgiro-gebruik. Het gebruik onder goede doelen en sommige consumenten ligt echter nog hoger dan verwacht.

Acceptgiro

Hoewel gebruikers van de Acceptgiro door Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse banken worden aangeraden om over te stappen naar efficiëntere alternatieve betaalmethoden (bijvoorbeeld incassomachtigingen of iDeal), zal de migratie naar verwachting niet snel genoeg gaan om de geplande einddatum van 1 januari 2019 aan te houden. 

Currence, de eigenaar van het betaalmiddel, heeft daarom besloten om de einddatum voor het gebruik van Acceptgiro’s voor onbepaalde tijd uit te stellen. De komende jaren zal het gebruik van het betaalmiddel worden gemonitord om aan de hand daarvan een nieuwe, latere einddatum vast te stellen. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer heeft laten weten geen bezwaar te hebben tegen het uitstellen van de stopzetting van gebruik van het betaalmiddel.