Crédit Agricole, NIBC en ABN AMRO in top 5 beste M&A-adviseurs van Nederland

25 januari 2018 Banken.nl 5 min. leestijd

De corporate finance-praktijken van Crédit Agricole, NIBC en ABN AMRO behoren volgens Nederlandse managers tot de vijf beste M&A-praktijken van Nederland. Grootbanken ABN AMRO, Rabobank en ING blijken het meest te worden ingeschakeld voor M&A-advies.

Uit onderzoek onder bijna 2.600 beslissers uit het bedrijfsleven blijkt dat de top van de M&A-markt wordt gedomineerd door zakenbanken en M&A-adviesbureaus. De corporate finance-adviseur die over de gehele linie het hoogst wordt gewaardeerd is de M&A-tak van De Jong & Laan, een accountants- en belastingadvieskantoor dat met name actief is in het noordoosten van Nederland.

Het kantoor reageert verheugd op het bereiken van de toppositie: “Een grote blijk van waardering en een bevestiging dat ons Corporate Finance-team goed bezig is.” Ook op alle drie de inhoudelijke criteria wordt het M&A-adviesbureau goed beoordeeld. Het krijgt – op een schaal van 5 – een 4,4 voor klantgerichtheid en een 4,2 voor productleiderschap. De 4,6 die is toegekend voor excellente uitvoering is zelfs het hoogste toegekende cijfer op dat aspect. “Dat onze klanten en relaties onze dienstverlening met mooie cijfers beoordelen, geeft extra glans aan de notering”, aldus een woordvoerder van De Jong & Laan.

De tweede positie is voor de Franse grootbank Crédit Agricole, die zijn naam dankt aan zijn oorsprong in de agrarische sector. Op het gebied van klantgerichtheid, productleiderschap en excellente uitvoering scoort de bank – die de grootste Franse financiële onderneming en tweede grootste financiële onderneming in Europa is – telkens een 4,17. De top drie wordt gecompleteerd door Greenhill & Co, een onafhankelijke en prestigieuze investeringsbank die advies levert op gebieden als M&A, herstructureringen en financiering. Op het gebied van klantgerichtheid, excellente uitvoering en productleiderschap wordt het kantoor beoordeeld met respectievelijk twee keer een 4,2 en een 3,6.

De beste M&A adviseurs van Nederland

De Nederlandse zaken- en consumentenbank NIBC – die zich onlangs als kennispartner verbond aan de Fusie&Overname Awards – valt net buiten de top drie. Een plek lager, op de vijfde positie, staat ABN AMRO dat onlangs de startup-fintech Franx lanceerde om mkb’ers te helpen bij internationale transacties. KPMG komt uit op de zesde plek. Daaronder staat ING, dat binnen een andere categorie van hetzelfde onderzoek onlangs ook al werd uitgeroepen tot beste private bank van Nederland.

De achtste plaats is voor adviesbureau Accuracy, dat recent bijdroeg aan de overname van de Redmore Group. Het bureau doet het erg goed wat betreft de inhoudelijke criteria: het scoort van alle spelers op de lijst het hoogst op zowel de klantgerichtheid als het productleiderschap, met respectievelijk een 4,75 en een 4,5. De SNS Bank – samen met ASN Bank, BLG WonenRegioBank en Zwitserleven onderdeel van de Volksbank, die eind vorig jaar door FD werd beloond met een prijs voor zijn goede financiële verslaglegging en openbare informatieverschaffing – eindigt op de negende positie. De laatste Nederlandse grootbank in de lijst, de Rabobank, staat op plek tien. 

Een plek lager staat verzekeringsmakelaar en consultantskantoor Aon, gevolgd door BDO, dat de twaalfde positie in de lijst bezet. De dertiende en veertiende plaats zijn allebei voor Big Four-adviseurs en gaan respectievelijk naar Deloitte en EY, die recentelijk beide betrokken waren bij de overname van trekhakenfabrikant Brink Group. Daarachter volgt met Baker Tilly Berk nogmaals een consultancy. De zestiende positie is voor de Zwitserse financiële dienstverlener Credit Suisse, een van ’s werelds grootste vermogensbeheerders. De bank wordt gevolgd door IMAP op plek zeventien en de achttiende en laatste plek in de ranking is voor Deutsche Bank. 

Meest ingeschakeld

Van alle partijen die een plekje op de lijst hebben weten te bemachtigen, blijkt ABN AMRO het meest te zijn ingeschakeld door Nederlandse managers, waarvan precies 50% aangeeft de bank de afgelopen drie jaar te hebben gebruikt. De Rabobank eindigt met 31% op een aanzienlijke afstand als tweede, op de derde plaats gevolgd door de ING met 28%. Daarachter staan KPMG en Deloitte, met respectievelijk 21% en 15%, gevolgd door de SNS Bank (11%), Baker Tilly Berk (10%) en Crédit Agricole (8%). Daarnaast geeft 65% van de managers aan een van de andere corporate finance-adviseurs te hebben ingehuurd.

Opvallende afwezige in de lijst van meest gebruikte kantoren is het best beoordeelde kantoor, De Jong & Laan. Dit kan worden verklaard aan de hand van de bescheiden omvang van de corporate finance-praktijk van de zakelijke dienstverlener.

Het onderzoek is gehouden door zakenblad Management Team (MT1000). In totaal zijn ruim 1.000 dienstverleners verspreid over 53 categorieën beoordeeld door managers die ervaring hebben opgedaan bij externe inhuur.