Nederlanders letten nauwelijks op uitgaven tijdens vakantie

02 juli 2018 Banken.nl

Eenmaal op vakantie wil een meerderheid van de Nederlanders zich niet bezighouden met de uitgaven van dat moment. Bij meer dan de helft (53%) vallen de vakantie-uitgaven daarom hoger uit dan vooraf gepland. Bij één op de tien leidt de vakantie tot roodstand of een hoge creditcardrekening. Om achteraf ook nog te kunnen genieten van de vakantie start SNS een campagne met vakantiebudgettips. 

Afgelopen week kwam via het Nibud naar buiten dat maar liefst een kwart van de Nederlanders dit jaar niet op vakantie gaat. De kosten zijn daarbij de belangrijkste afweging. Hoewel een groot deel van de werkende Nederlanders vakantiegeld krijgt, wordt dat geld lang niet altijd aan vakantie besteed. Regelmatig gaat het op aan het wegwerken van schulden of het doen van grote aankopen. Echter, vakantiegeld wordt volgens het Nibud het meest gebruikt waarvoor je het op basis van het woord zou verwachten; vakantie.

Een vijfde let geheel niet op uitgaven

Veel mensen sparen gedurende het jaar voor vakantie, want met vakantiegeld alleen komen ze er vaak niet. Dat betekent opletten op uitgaven, geld opzij zetten, in zijn algemeenheid bewust omgaan met geld. Uit onderzoek van SNS onder 1.500 Nederlanders boven de 18 blijkt die houding op vakantie te verdwijnen als sneeuw voor de zomerzon. Bijna driekwart (73%) wil op vakantie niet nadenken over geld. En ergens is dat ook wel te begrijpen. Vijftig weken lang moeten mensen bewust leven, op vakantie laten mensen de teugels graag even vieren. Schokkender is dat 19% aangeeft überhaupt niet op uitgaven te letten op vakantie.

Huishoudboekje vaak niet mee op vakantie

Samen met het Nibud start SNS een campagne met budgettips voor vakantie. Let wel, een vakantiebudget is iets heel anders dan een budgetvakantie. Volgens het Nibud bekijkt twee derde van tevoren of ze de vakantie wel kunnen betalen. Het Nibud adviseert om vooraf een begroting te maken en die op vakantie in de gaten te houden. Nu doet slechts 22% dat. “Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen vakantie te duur vindt en zelfs een kwart van de Nederlanders niet op vakantie gaat om die reden. Reken daarom van tevoren uit hoeveel geld er tijdens de vakantie kan worden besteed en houd rekening met alle uitgaven die er na de vakantie moeten worden betaald. Zoals bijvoorbeeld de contributie van sportclubs. Dit helpt bij het voorkomen van onaangename financiële verrassingen bij thuiskomst,” aldus Karin Radstaak, woordvoerder Nibud.

Bij thuiskomst heeft 15% van de Nederlanders geen (spaar)geld meer over. Ton Timmerman - directievoorzitter SNS - zegt hierover: “We willen het hele jaar door mensen helpen met hun geldzaken. De vakantie is een moment waarop mensen er alles uit willen halen wat erin zit. En dat begrijpen wij, maar het moet ook leuk zijn als je thuiskomt. Door dingen iets anders te doen tijdens de vakantie kan er nog meer uit het beschikbare budget gehaald worden. Met behoud van vakantiepret. Daarom geven we tips en tools om financieel goed voorbereid op vakantie te gaan en zonder zorgen over te hoge uitgaven weer thuis te komen.”

Jongeren duurst uit

Wie zijn op vakantie het duurst uit? Jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Zij geven bovengemiddeld veel geld uit aan vakantie. Dat is ook wel weer te verklaren, want vaak werken ze (samen) en is er nog geen sprake van kinderen, die ook een hoop geld kosten. Gemiddeld reserveren zij €960 per persoon, €115 meer dan het gemiddelde. Desondanks overschrijden zij hun budget ook het meest. Van de jongeren overschrijdt 44% het budget, waar dat bij 60-plussers nog 23% is.