Spaarrente bij ING verlaagd naar 0,03%

16 juli 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De variabele rente op spaarrekeningen daalt bij ING van 0,05% naar 0,03%. Daarmee is ING de eerste grote bank die deze stap zet. Vorig jaar zette Triodos Bank echter al de stap naar 0%. De nieuwe rente voor spaarders van ING gaat in per vandaag.

De aanhoudende lage rente - mede mogelijk gemaakt door de Europese Centrale Bank - zorgt ongetwijfeld voor uiteenlopende emoties bij consumenten. Enerzijds hebben zij de afgelopen jaren veelvuldig geprofiteerd van lage hypotheekrentes, die vaak voor twintig jaar en zelfs voor dertig jaar zijn vastgezet. Gelijktijdig zijn er veel hypotheken overgesloten. De andere kant van de medaille is echter de lage spaarrente. Veel banken hanteren een rente die schommelt ergens tussen 0% en 0,5%. Met een inflatie over 2018 tot nu toe van 1,37% zien spaarders hun geld langzaam maar zeker verdampen.

ING verlaagt variabele spaarrente naar 0,03%

ING verlaagt per vandaag de rente voor een reguliere spaarrekening van 0,05% naar 0,03%. De oranje bank is de eerste grote bank die die stap zet. Het tarief geldt voor alle tegoeden. Net als alle andere banken heeft ING last van de aanhoudende lage rentestand in Europa. Het leidt tot minder inkomsten op hypotheken en omdat sparen toch niks oplevert kiest een substantiële groep mensen dan maar voor versneld aflossen, wat ook weer zorgt voor minder inkomsten dan aanvankelijk begroot.

Triodos enige bank op 0%

Vorig jaar was Triodos Bank de eerste bank die het aandurfde om de variabele spaarrente te verlagen naar 0%. De bank gaf destijds aan niet bang te zijn voor weglopende klanten. Volgens CEO Matthijs Bierman zijn de klanten van Triodos meer bezig met het duurzame karakter van de bank dan met de spaarrente die zij er ontvangen. Daar lijkt hij tot nu toe gelijk in te hebben gekregen. Daarbij is het verschil tussen 0 en 0,03% of 0,05% (het percentage dat ABN AMRO en Rabobank momenteel hanteren voor een reguliere spaarrekening) nu ook niet om steil van achterover te vallen.