Mondiale investeringen in fintech breken opnieuw record, totale waarde $57 miljard

27 augustus 2018 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In de eerste helft van 2018 is wereldwijd voor $57 miljard in fintech geïnvesteerd, meer dan in heel 2017. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde rapport ‘The Pulse of FinTech’ van advies- en accountantskantoor KPMG. Het bedrag is een optelsom van investeringen door private equity huizen, grote ondernemingen en fusies en overnames. Opvallend is dat er steeds meer aandacht komt voor regtech.

De tijd dat fintech synoniem stond aan creatieve ontwikkelaars die ergens op een zolderkamer een geniaal product in elkaar draaiden is lang voorbij. Fintech is ‘very big business’. Het eerste kwartaal van 2018 was met wereldwijde investeringen van $26 miljard al goed voor een record. Het tweede kwartaal van 2018 klapt daar met een totale investeringswaarde van $31 miljard nog eens vol overheen. Daarmee komt de totale investeringswaarde in fintech in het eerste halfjaar van 2018 wereldwijd uit op een duizelingwekkende $57 miljard. Ter vergelijking, in heel 2017 werd voor ‘slechts’ $38 miljard in fintech geïnvesteerd.

Mondiale investeringen

“Met het onderzoek meten wij de investeringen door private equity huizen, door grote ondernemingen en de investeringen als gevolg van fusies en overnames”, aldus Ank van Wylick, Fintech-partner bij KPMG. Van Wylick: “Goed om te weten is dat wij in dit rapport kijken naar de investeringen gedurende de groei van een startup tot aan het moment van een beursgang. Dat betekent bijvoorbeeld dat de IPO van het Nederlandse Adyen niet is meegenomen in de cijfers. In de eerste zes maanden wisten vooral median late stage fintechbedrijven forse bedragen op te halen. De totale investeringen in dit type startups namen toe van $ 14 miljard in 2017 tot $ 25 miljard in de eerste helft van 2018.”

Europa draagt sterk bij aan de investeringswaarde in 2018. Dat komt vooral op het conto van het eerste kwartaal, waarin Europa goed was voor ~ $19 miljard van de mondiale waarde van ~ $26 miljard. Het Britse Worldpay ($12,98 miljard) en het Deense Nets ($5,5 miljard) zijn de grootste slokops. Beide bedrijven zijn actief op de betaal- en transactiemarkt. Hoewel de totale dealwaarde onstuimig toeneemt, neemt het aantal deals af. Dat komt vooral doordat er minder vaak geïnvesteerd wordt in seed-stage startups. Die waarneming is een bevestiging van ander onderzoek waaruit blijkt dat beleggers hun kaarten relatief iets langer tegen de borst houden tot duidelijk is dat een fintech-onderneming echt succesvol wordt.

Banken steeds actiever

Van Wylick: “In Europa worden vooral grote ondernemingen actiever op de markt. Steeds meer banken maken geld vrij om in technologische vernieuwing te kunnen investeren. Challenger banken blijven het in Europa goed doen. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland krijgen zij de ruimte van de regelgever om alternatieve businessmodellen te ontwikkelen en is de belangstelling om te investeren groot. Zo werd voor een bedrag van $ 20 miljoen geïnvesteerd in het Britse Revolut en haalde het Duitse N26 $ 160 miljoen op.

Europa investeringen

In het tweede kwartaal zakt Europa iets terug en is het juist Azië dat de investeringen in fintech van brandstof voorziet. Azië kent in het tweede kwartaal een dealwaarde van bijna $16 miljard, waarmee het verantwoordelijk is voor meer dan de helft van het totaal van $31 miljard. Dit komt vooral door investeringen ter waarde van $14 miljard in het Chinese Ant Financial, een affiliate bedrijf van Alipay, dat elektronische betalingen verwerkt. Ant Financial staat momenteel bekend als de meest waardevolle unicorn (startup met een waardering van meer dan $1 miljard, red.) ter wereld, met een waardering van zo’n $150 miljard.

In de Amerika’s is de Verenigde Staten goed voor 96% van de totale dealwaarde. Los van dat extreme percentage vaart men daar enigszins een middenkoers op het vlak van dealwaarde. De totale dealwaarde neemt toe van $5,4 miljard (Q1) naar $8,8 miljard (Q2). Daarmee is sprake van een robuuste procentuele toename, maar zonder extreme uitschieters naar boven of naar beneden.

Steeds meer aandacht voor regulatory technology (regtech)

Nieuwe regelgeving leidt tot steeds meer aandacht voor regtech. Het uit zich in een toename van investeringen in dit deelgebied van fintech. Daarbij merkt KPMG aan dat het een veel nauwere definitie van regtech hanteert dan in eerdere edities van de  ‘Pulse of Fintech’. Onderstaande figuur lijkt daarom geen bijzonderheid, hoewel schijn dus bedriegt.

Regtech investeringen

“De laatste zes maanden zijn bedrijven in Europa bovendien overvallen met nieuwe regelgeving”, constateert Van Wylick. Van Wylick: “PSD2 op het continent, vergelijkbare regelgeving in het Verenigd Koninkrijk en de nieuwe privacywetgeving hebben gezorgd voor een groeiende belangstelling voor nieuwe technologieën op het gebied van wet- en regelgeving. Europese bedrijven en buitenlandse bedrijven die zaken doen in Europa zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden om op een efficiënte manier om te gaan met de eisen die deze nieuwe regelgeving met zich meebrengt.”

VK centrum van regtech

“Binnen Europa is het Verenigd Koninkrijk nog altijd het centrum van regtech”, vervolgt Van Wylick. “Daar vinden ook de belangrijkste investeringen plaats. Zo werd in de het eerste halfjaar voor een bedrag van $ 25 miljoen geïnvesteerd in CloudPay en $ 10 miljoen in CloudMargin. En hoewel regtech nog altijd een relatief onvolwassen subsector binnen fintech is, getuige ook de bescheiden investeringen die gedaan worden, neemt de belangstelling en de reikwijdte snel toe.”