Wiebe Draijer kijkt uit naar nog vier jaar Rabobank

14 september 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deze week raakte bekend dat Rabobank-topman Wiebe Draijer voor een nieuwe termijn van vier jaar opgaat. De nieuwe bestuurstermijn gaat in op 1 oktober. Belangrijke speerpunten voor de komende termijn zijn kredietverlening, aanvullende dienstverlening voor met name food & agri en verduurzaming van woningen en kantoren.

De benoeming van Wiebe Draijer in 2014 als nieuwe topman van Rabobank deed wellicht hier en daar de wenkbrauwen fronsen. Draijer was een gerespecteerd bestuurder en voorzitter van de invloedrijke Sociaal Economische Raad (SER). Maar Draijer was geen financial, hij is oorspronkelijk opgeleid als werktuigbouwkundige. Bij zijn aantreden trof hij een bank in zwaar weer. De bank kampte met bovengemiddeld hoge kosten, leed onder imagoproblemen door onder meer de Libor-affaire en de sportieve teloorgang van de eens zo trotse Rabobank wielerploeg, en een decentrale structuur die het besluitvormingsproces niet ten goede kwam.

Blij met vertrouwen

Nu vier jaar later kijkt Draijer met onverholen trots naar hoe de bank ervoor staat. “Ik ben erg blij met het vertrouwen van de raad van commissarissen. Rabobank heeft dankzij de inzet van alle medewerkers in de afgelopen vier jaar goede resultaten geboekt. De klantentevredenheid is gestegen en de financiële resultaten zijn verbeterd. Rabobank is een solide bank met hoge kapitaalbuffers, die als coöperatie van grote maatschappelijke betekenis is. Ik ben zeer gemotiveerd om in de komende periode met mijn collega’s in de groepsdirectie leiding te geven aan de verdere ontwikkeling van onze mooie Rabobank. Onze missie ‘Growing a better world together’ is daarbij leidend.”

De rvc van Rabobank is in haar nopjes met de beslissing van Draijer om nog vier jaar door te gaan. President-commissaris Ron Teerlink: “Rabobank maakt met succes een ingrijpende transitie door en we zien graag dat Wiebe nog eens vier jaar leiding aan de bank geeft.”

Wiebe Draijer kijkt uit naar nog vier jaar Rabobank

In gesprek met het FD kijkt Draijer terug op zijn eerste termijn. Een termijn waarin veel gesleuteld moest worden in en aan de organisatie. Door inperking van de autonomie van lokale banken is de coöperatieve structuur van Rabobank veranderd, maar dat was nodig om grote beslissingen meer centraal te kunnen nemen. Draijer zegt daarover: “In feite hebben we de grootste fusie in de geschiedenis van corporate Nederland doorgevoerd.”

Digitalisering

Rabobank heeft daarnaast veel energie gestoken in digitalisering, wat tegelijkertijd gepaard ging met een grote reorganisatie van 12.000 arbeidsplaatsen. Een reorganisatie die volgens Draijer nog steeds niet is afgerond en dat ook nooit zal zijn. “We leven in een digitaliserende wereld. Aan de buitenkant zal het beeld van de bank hetzelfde blijven, maar binnenin zullen allerlei processen verbeterd worden. Dat gaat personele gevolgen hebben. Vooral voor 'de achterkant' van de bank, de delen die geen contact met de klant hebben. Uiteindelijk kan dat allemaal gedigitaliseerd worden. Ik ga daar geen getallen aan vastplakken, maar het klopt: daar werken nog duizenden mensen bij Rabo”, aldus Draijer tegenover de zakenkrant.

Toekomst

Gevraagd naar de toekomstplannen van Rabobank antwoordt Draijer: “Naast de kredietverlening zullen we op zoek gaan naar aanvullende dienstverlening, met name voor de food- en agrisector. Verder zien we dat de onderlinge solidariteit afneemt en mensen financieel zelfredzaam moeten worden. Daar gaan we ze bij helpen. Dat geldt ook voor de verduurzaming van bijvoorbeeld woningen en kantoren. Denk aan het opnemen van de aanschaf van warmtepompen in de hypotheek.”