Rabo Groendepot biedt huizenbezitters nieuwe opties voor verduurzamen woning

28 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Om huizenbezitters meer armslag te geven voor verduurzaming van hun woning lanceert Rabobank het Rabo Groendepot. Het Rabo Groendepot werkt in wezen hetzelfde als een bouwdepot, maar dan voor het nemen van duurzame maatregelen. Het depot past in een bredere aanpak om de woningvoorraad in Nederland duurzamer te maken.

Er komen steeds meer mogelijkheden om woningen te verduurzamen. Die mogelijkheden zijn enerzijds technisch van aard, bekende voorbeelden zijn energiezuinige apparatuur, led-verlichting of slimme thermostaten. Hoewel het verduurzamen van woningen steeds populairder wordt onder Nederlanders, kan niet iedereen dat betalen. Gelukkig komen er ook steeds meer financiële producten die het mogelijk maken om duurzame maatregelen te financieren. Het Rabo Groendepot is één van die nieuwe mogelijkheden waarmee consumenten kunnen investeren in hun eigen huis én in het milieu.

Aanvullende lening

"Het Rabo Groendepot werkt hetzelfde als een bouwdepot",  legt Nanne van Nunen van de Rabobank uit. "Het is een aanvullende lening die voor twee jaar vaststaat, waarbij hetzelfde rentepercentage als de hypotheek wordt gehanteerd. Huizenkopers moeten het Groendepot als onderdeel van de hypotheek afsluiten of de bestaande hypotheek ermee verhogen."

Verduurzamen woning steeds eenvoudiger

Het verduurzamen van een doorsnee tussenwoning van label C naar label A kost in Nederland gemiddeld €10.000. Kosten die meegefinancierd kunnen worden in het Groendepot. Het energielabel zegt dan wel niet alles over de energiezuinigheid van en in een woning, het is beslist een goede graadmeter, zullen bewoners van nieuwbouwhuizen beamen.

Integrale aanpak

Michiel Kwaaitaal, directeur Wonen van de Rabobank: “De huizenkoper van vandaag woont gemiddeld zo’n vijftien jaar in zijn huis en zet zijn hypotheekrente nu gemiddeld voor zo’n vijftien jaar vast. Dat betekent dat de kans klein is dat hij voor 2030 een nieuwe hypotheek afsluit. Wanneer hij eenmaal in het nieuwe huis zit, komt het er vaak niet meer van om het huis te verduurzamen. Daarom is juist nu een integrale aanpak nodig om de duurzaamheidsambitie voor 2030 ook daadwerkelijk te realiseren.”

Gerelateerd: Triodos Bank wil verduurzamen huis breder toegankelijk maken