Bunq gaat spaarrekeningen aanbieden

26 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internetbank Bunq gaat toch spaarrekeningen aan haar klanten. Dat meldt de Telegraaf. Dat is nieuws in die zin dat klanten van Bunq tot op heden nog geen spaarrekening konden aanmaken in de klassieke zin van het woord. Bunq is momenteel alleen beschikbaar voor betalen en het delen van rekeningen.

Bunq wil haar dienstverlening uitbreiding met spaarrekeningen. Hoe en in welke vorm is aan de Bunq-gemeenschap. Bij veel mensen zullen nu wellicht de wenkbrauwen fronsen. Was sparen dan nog niet mogelijk bij Bunq? Dat hangt een beetje van de definitie van sparen af. Bij het standaard betaalpakket voor consumenten, waarmee Bunq vorig jaar het nieuws haalde, horen onder meer 25 betaalrekeningen. Op vragen over de mogelijkheden voor het openen van een spaarrekening antwoordde Bunq dat sparen mogelijk was door geld te verdelen over die rekeningen.

Bunq gaat spaarrekeningen aanbieden

In essentie heeft Bunq daar een punt. Klanten kunnen de betaalrekeningen bijvoorbeeld zelf tot spaarrekening bombarderen door simpelweg de naam te veranderen. Zo bezien is elke rekening een apart spaarpotje. Maar in juridische zin is een betaalrekening niet automatisch hetzelfde als een betaalrekening. Op een spaarrekening staat geld iets veiliger, in die zin dat er niet zomaar door elke partij een afschrijving van gevorderd kan worden. Overigens vallen zowel betaalrekeningen als spaarrekeningen onder het depositogarantiestelsel.

Op aandringen van gebruikers

Bunq is opgericht in 2015 en sindsdien heeft het bedrijf enkel betaal- en deelrekeningen aangeboden. Hoewel de internetbank dus - herhaaldelijk - heeft aangegeven dat Bunq-gebruikers geen behoefte hadden aan een spaarrekening lijkt het nu toch overstag te gaan, op aandringen van de gebruikers. Consumenten lijken dus wel degelijk prijs te stellen op een echte spaarrekening, over hoeveel betaalrekeningen ze ook mogen beschikken. Volgens De Telegraaf gaat Bunq voor het aanbieden van spaarrekeningen samenwerken met andere fintech-bedrijven.

Update 30.10

Navraag bij Bunq leert dat de praktijk iets anders in elkaar steekt als hierboven vermeld. De bank biedt gebruikers de keuze; klantgelden kunnen worden aangehouden bij de Europese Centrale Bank (ECB) of gebruikt worden voor andere bankdiensten zoals bijvoorbeeld hypotheken of leningen. De lancering is een gevolg van de groeiende vraag die in bunq haar online community heerst om iets met aangehouden klantgelden te gaan doen. “In welke vorm, of welke nieuw producten we precies gaan aanbieden, staat nog niet vast. Zolang onze gebruikers en hun keuzevrijheid hierin maar centraal staan”, aldus oprichter Ali Niknam.