Nederlandse banken zien balanstotaal met 3% krimpen

30 september 2024 Banken.nl 10 min. leestijd
Meer nieuws over

Het balanstotaal van de dertien grootste banken van Nederland is met 3% gekrompen ten opzichte van 2021. Niet geheel verrassend steekt ING ook dit jaar met kop en schouders boven de rest uit: de oranjebank zag zijn balanstotaal met 3% groeien. Bunq groeide ten opzichte van drie jaar geleden het hardst: de online bank realiseerde een groei van maar liefst 600%.

Welke bank is de grootste van Nederland? Een interessante vraag, maar wel één waarbij men zich kan afvragen naar welke maatstaf gekeken dient te worden voor een zo helder mogelijk antwoord.

Het balanstotaal – het totaal van alle bezittingen van een onderneming – is daarbij een betrouwbare optie. Zoals elk jaar heeft de redactie van Banken.nl de jaarverslagen van de grootste Nederlandse banken onder de loep genomen om 'de balans op te maken'.

Nederlandse banken zien balanstotaal met 3% krimpen

Ook dit jaar zijn er geen verrassingen. Met een balanstotaal van €976 miljard staat ING wederom fier bovenaan. Net zoals vorig jaar zag ING zijn balanstotaal als enige van de drie grootbanken toenemen (+3%).

Het balanstotaal van Rabobank daalde met 4% naar €614 miljard; nog altijd meer dan genoeg om zichzelf de op een na grootste bank van Nederland te mogen noemen. ABN AMRO eindigt op de derde plek: het balanstotaal van de bank nam af met 5% naar €378 miljard.

De verschuivingen leiden echter amper tot veranderingen in het marktaandeel van de grootbanken. ING neemt met 41% wederom de grootste hap uit de bankentaart; Rabobank zakte met één procentpunt naar 26% en ABN AMRO handhaafde zijn marktaandeel van 16% van vorig jaar.

Samen zijn de drie grootbanken goed voor 83% van de totale assets van de dertien onderzochte banken.

Nederlandse banken zien balanstotaal met 3% krimpen

Op gepaste afstand volgen BNG en NWB Bank. De vierde en vijfde bank van Nederland richten zich hoofdzakelijk op maatschappelijke instellingen (waaronder gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen) en hebben geen particuliere klanten. Hierdoor genieten de banken minder naamsbekendheid, maar zijn ze wel aanzienlijk groter dan de bekendere namen zoals de Volksbank, Triodos en bunq.

Net zoals vorig jaar zagen deze maatschappelijke banken hun balanstotaal behoorlijk afnemen: respectievelijk met 22% en 21%. Ook dit jaar is dat beeld echter redelijk vervormd, omdat de banken worden vergeleken met de percentages berekend ten opzichte van 2021; wat voor beide banken tot de piekjaren qua balanstotaal behoort. Vergelijken we echter de percentages ten opzichte van 2022, dan laten beiden juist een groei zien van 4%.  

De Volksbank – opererend met de labels ASN Bank, RegioBank, SNS en BLG Wonen – eindigt zoals elk jaar op de zesde plek. Wel is de Volksbank met een totaalbalans van €71 miljard met afstand de vierde consumentenbank van Nederland. NN Bank (€25 miljard) en NIBC (€23 miljard) volgen op respectievelijk de zevende en achtste plek.

Nederlandse banken zien balanstotaal met 3% krimpen

De rest van de lijst is ook ongewijzigd gebleven. Knab (in juli overgenomen door a.s.r.) zag zijn balanstotaal wel met 13% groeien naar €18 miljard, maar dat is bij lange na nog niet genoeg om een plekje te stijgen. Van Lanschot Kempen maakt de top tien compleet, met een balanstotaal van €17 miljard.

Plek 11 is voor Triodos met €16 miljard. Achmea groeide nog wel met 23%, maar eindigt desondanks vlak onder Triodos op de twaalfde plek.

Hoewel bunq qua balanstotaal de kleinste speler is van de onderzochte deelnemers, liet de online bank wel een ongekende groei zien: 600%. Voor wie heeft opgelet is dat helemaal geen onverwacht resultaat. Bunq wist door zijn hoge spaarrentes niet alleen een groot aantal nieuwe klanten (en hun spaargeld) aan zich te binden, maar draaide ook voor het eerst een volledig winstgevend jaar.

Al met al zijn NN Bank, NIBC, Triodos, Van Lanschot, Aegon, Achmea en bunq samen goed voor ‘slechts’ 5% van de Nederlandse bancaire markt.