Welke vragen moet een beginnende belegger zich stellen?

30 januari 2019 Banken.nl

Beleggen lijkt op het eerste gezicht een ingewikkeld iets, maar niets is minder waar. Onder een deken van doorgaans dure woorden is beleggen in de basis een relatief eenvoudig te begrijpen fenomeen. Speciaal voor beginnende beleggers heeft Evi van Lanschot een aantal vragen op papier gezet die beleggen meer toegankelijk maken.

Wat is beleggen eigenlijk?

Wie gaat beleggen investeert geld met als doel er rendement uit te halen. Daar zijn verschillende manieren voor. Vaak denken mensen bij beleggen meteen aan aandelen of obligaties, maar wijn, klassieke auto’s of kunst zijn ook hele bekende beleggingsobjecten.

In aandelen beleggen spreekt veel mensen aan. Dat is niet voor niets. Je investeert direct in een onderneming. In ruil daarvoor word je in essentie voor een stukje eigenaar van de onderneming. Gaat het goed met de onderneming waarin je investeert? Dan deel je als aandeelhouder mee in het succes. De waarde van het aandeel op de beurs – de beurskoers – stijgt dan. Wordt het aandeel met winst verkocht, dan heet dat in de beleggerswereld dat er rendement is behaald.

Op welke andere manieren kun je verdienen met beleggen?

Naast het simpelweg verkopen van de aandelen kun je als aandeelhouder ook profiteren van de uitkering van dividend. Dividend is een deel van de winst van de onderneming. Op die wijze beloont een onderneming het risico dat je neemt door erin te investeren. Maar wie belegt neemt uiteraard ook risico. Behaalt de onderneming geen winst? Of vinden er (economische) ontwikkelingen plaats die een negatieve invloed hebben op de beurskoers? Dan bestaat het risico dat het aandeel minder waard wordt plus dat je ook geen dividend ontvangt. In dat geval wordt je begin-inleg dus minder waard in plaats van meer.

Welke vragen moet een beginnende belegger zich stellen?

Nog een optie is beleggen in obligatie. In dat geval leen je je geld uit aan een onderneming tegen een aantrekkelijke rentevergoeding. De onderneming gebruikt het door jou geleende geld om door te groeien. Als houder van een obligatie loop je het risico dat de onderneming niet voldoende winst behaalt om de jaarlijkse rentebetaling te voldoen. Of zelfs de lening helemaal niet kan terugbetalen.

Wat is de beste keuze?

Met de lage spaarrente is beleggen een serieuze overweging. Dit is afhankelijk van vele factoren en dus een lastige vraag. Het doel is dat de beleggingen in waarde gaan toenemen. Daarom is het belangrijk om te beleggen in ondernemingen of andere zaken die de komende jaren naar verwachting goed gaan presteren. Dat vergt enig uitzoekwerk.

Wil je wel gaan beleggen maar heb je geen tijd om al het economisch nieuws van dichtbij te volgen? Overweeg dan beleggen in een beleggingsfonds. Binnen een beleggingsfonds belegt een team van experts het geld van verschillende beleggers in een breed gespreide beleggingsportefeuille. Die portefeuille bevat naast aandelen vaak ook obligaties. Het spreiden over diverse beleggingen is een beproefde methode om het risico van beleggen te verlagen. Niet elke onderneming is immers even succesvol onder vergelijkbare marktomstandigheden. 

Is het ook mogelijk om alles uit te besteden?

Jazeker. En uitbesteden kan ook weer in verschillende vormen. Je kunt er voor kiezen om zelf te bepalen in welke beleggingsfondsen je wilt beleggen. Een voorbeeld is door alleen te beleggen in duurzame fondsen, die investeren in duurzame projecten en projecten. Zo draag je als belegger bij aan een duurzamere wereld. Maar ook de keuze voor beleggingsfondsen is weer uit te besteden. In dat geval bepaal je zelf hoeveel risico je wilt nemen met je beleggingen. Ruwweg ligt de keuze tussen zeer defensief en zeer offensief, waarbij defensief de kleinste risico’s kent maar ook het minste rendement.

Bij de keuze voor zeer offensief is het precies omgekeerd. Meer risico maar ook meer rendement. Op basis van het profiel dat je zelf kiest bepalen beleggingsexperts in welke beleggingsfondsen je het best kunt beleggen. Goed om te weten is dat het bij Evi tussentijds altijd mogelijk is over te schakelen op een meer offensief profiel

Weten waarom je zou moeten beginnen met beleggen? Lees extra tips op het blog van Evi van Lanschot over beleggen voor beginners.

Meer over Evi van Lanschot
Profielpagina
Evi van Lanschot is een partner van Banken.nl