McKinsey: blockchain maakt hoge verwachtingen nog niet waar
Blockchain staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Iedereen lijkt er iets mee te willen doen. In de eerste plaats vanwege de voordelen die geschetst worden, maar ook om aan te tonen dat er parate technologische kennis aanwezig is. Het aantal concrete en grootschalige blockchain-toepassingen in de praktijk maakt de hoge verwachtingen echter nog niet waar, zo concluderen onderzoekers van McKinsey & Company.
Het lijkt soms of ondertussen bijna iedereen een mondje mee kan praten als het over blockchain gaat. Op menig verjaardag zijn meerdere blockchain-experts aanwezig, die hun kennis maar wat graag etaleren richting geïnteresseerde dan wel onwetende gesprekspartners. Blockchain is al regelmatig gepresenteerd als het Ei van Columbus, de oplossing die aan alle andere oplossingen een einde maakt. Dat geldt voor meerdere industrieën. Denk bijvoorbeeld aan de transportsector, de publieke sector maar ook de financiële sector. Toekomstvisies over blockchain spreken doorgaans over een totale disruptie van de huidige realiteit. Echte toepassingen voor consumenten zijn er echter nog nauwelijks. Staan we met zijn allen aan het begin van een technologische revolutie die de wereld verandert of investeert iedereen in blockchain omdat de rest het ook doet?
Ockhams scheermes
In een onderzoeksrapport bespreekt strategisch advieskantoor McKinsey & Company de bruikbaarheid van blockchain. De titel van het rapport verklapt al enigszins de zienswijze van McKinsey op blockchain: ‘Blockchains Occam problem’. Daarmee wordt gedoeld op de stelling van ‘Ockhams scheermes’, naar een 14e eeuwse Engelse filosoof. Dat komt in de basis neer op het volgende. In het geval van verschillende hypotheses die een verschijnsel kunnen verklaren gekozen kan het beste gekozen worden voor de hypothese die de minste aannames bevat. Het scheermes staat symbool voor het ‘wegscheren’ van onnodige ingewikkeldheden. In andere woorden, een eenvoudige oplossing is waarschijnlijk beter dan een ingewikkelde oplossing.
“Het is duidelijk dat blockchain een potentiële game-changer is”, schrijven de onderzoekers. “Maar er zijn ook twijfels. Een belangrijk punt, gelet op de grote hoeveelheid geld die aan de technologie is uitgegeven, is dat maar een deel van de inhoudelijke doelstellingen is verwezenlijkt.” McKinsey stelt dat anno 2019 de meeste waarde verscholen ligt in nichetoepassingen. Wel wordt gesteld dat bedrijven door middel van blockchain kunnen aantonen modern en innovatief te zijn.
Vast in de verkenningsfase
Bovenstaande figuur toont de levensfasecyclus van blockchain volgens McKinsey. Daaruit zou blijken dat blockchain zich momenteel nog in de verkenningsfase bevindt. ‘Early adopters’ investeren forse bedragen in een technologie die veel belooft, maar waarvan de toekomst nog moet gaan uitwijzen hoe praktisch uitvoerbaar alles is. Volgens McKinsey zit blockchain zelfs vast in de verkenningsfase en gaat het moeilijk worden om het volgende stadium (groei) te bereiken en feitelijk succes te boeken. Een stelling overigens waar niet iedereen het mee eens zal zijn.
“We constateren inderdaad dat er reeds veel prototypes zijn gebouwd, waardoor je zou kunnen spreken van een omslagpunt, maar daarentegen is blockchain nog niet wijdverspreid”, aldus de onderzoekers. “Eveneens wordt de technologie nog niet op grote schaal toegepast. Door deze constateringen is er veel onzekerheid over de toekomst van blockchain.”
Gerelateerd:
Ivar Wiersma over de blockchainstrategie van ING