ECB houdt rente laag en biedt banken opnieuw goedkope leningen aan

08 maart 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De rentestanden binnen de eurozone blijven nog tot zeker eind 2019 op het huidige lage niveau. Dat meldde topman Mario Draghi gisteren tijdens een persconferentie naar aanleiding van een beleidsvergadering van de ECB. Ook verstrekt de ECB een nieuwe ronde goedkope leningen aan de bankensector, zodat deze tegen gunstige tarieven geld kunnen uitlenen.

De rentestanden in Europa zijn al een tijdje uitzonderlijk laag en dat zullen ze nog zeker tot eind 2019 blijven. In een verklaring stelt de ECB: “Het rentetarief voor de basisherfinancieringstransacties en de rentetarieven voor de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit blijven onveranderd op respectievelijk 0,00%, 0,25% en -0,40%.” De centrale bank sluit bovendien niet uit dat de termijn verder verlengd wordt. Pas als er sprake is van een ‘duurzame convergentie’ naar een inflatie van tegen de 2% zal de rente voorzichtig opgehoogd gaan worden.

Druk op verdiensten

Waar de economische prestaties van veel Nederlandse banken prima in orde waren de afgelopen jaren, blijft de lage rente druk zetten op de verdiensten. In vergelijking met veel andere Europese banken zijn Nederlandse banken relatief afhankelijk van een hogere rentestand. Dat komt mede door de grote Nederlandse hypotheekportefeuille. De verdiensten uit hypotheken staan onder druk, zowel voor nieuwe hypotheken als voor bestaande hypotheken die worden overgesloten. Daarbij is de verwachting dat er de komende jaren minder woningen verkocht zullen worden. De mensen die nog wel een woning kunnen kopen zullen echter tevreden zijn over dit nieuws.

ECB houdt rente laag en biedt banken opnieuw goedkope leningen aan

Naast het nieuws over het voortduren van de lage rentestanden meldt Frankfurt ook een nieuwe ronde van goedkope financiering voor Europese banken. De leningen hebben een looptijd van twee jaar, tegen een geïndexeerde rente. Banken kunnen zelfs verdienen aan de leningen, omdat de rente erop kan oplopen tot eerdergenoemde -0,40%. Geld toe voor lenen dus. De nieuwe ronde is wat men in Frankfurt ‘targeted longer-term refinancing operations’ noemt, afgekort tot TLTRO. De eerste ronde van deze soort was in 2014, de tweede in 2016 en de derde dus in 2019, vanaf eind juni om precies te zijn.

Douceur voor Italiaanse banken?

Banken die bij de ECB lenen in het kader van TLTRO (nummer #3 dus in dit geval) kunnen tot 30% van hun uitstaande leningen lenen. Wat Frankfurt hiermee naar eigen zeggen wil bereiken is dat banken meer geld gaan uitlenen aan de reële economie, bedrijven en consumenten. Krediet moet op die manier zorgen voor extra slagkracht. In de vorige financieringsronde is voor €739 miljard geleend. Kwade tongen zullen ongetwijfeld gaan beweren dat de Italiaan Draghi met deze maatregel Italiaanse banken in de kaart speelt, slechts een half jaar voor zijn termijn verstrijkt. Van die €739 miljard zijn de Italiaanse banken namelijk verantwoordelijk voor zo’n €250 miljard, meer dan een derde van het totaal. Die banken zouden anders op zoek moeten naar alternatieve en duurdere vormen van financiering. 

Lees ook:
Boston Consulting Group: Europese bankensector blijft tobben