ECB ontwerpt nieuwe biljetten, vraagt een ieder om mee te denken

12 juli 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Je favoriete vogel, rivier, historisch persoon of misschien zelfs gerecht – het zou zo maar kunnen prijken op de nieuwe eurobiljetten. De Europese Centrale Bank gaat een nieuwe serie ontwerpen en roept mensen om mee te denken over het thema. Iedereen in het eurogebied kan van 10 juli tot en met 31 augustus via een enquete zijn of haar mening doorgeven.

Vanuit De Nederlandsche Bank nodigt president Klaas Knot iedereen in Nederland hiervoor uit. “Ook in Nederland is en blijft contant geld belangrijk. Net als jouw mening. Het ontwerp van een nieuw bankbiljet begint dan ook bij jou.”

Het ontwerp van de huidige biljetten is gebaseerd op het thema perioden en stijlen. Denk hierbij aan ramen, poorten en bruggen, die openheid, samenwerking en communicatie symboliseren.

ECB ontwerpt nieuwe biljetten, vraagt een ieder om mee te denken

Wat de ECB betreft wordt het dus echter tijd voor een nieuwe look, en heeft daarbij zeven potentiële thema’s in het vizier: vogels, Europese cultuur, natuur, de Toekomst, ons Europa, rivieren en landen.

Het is de bedoeling dat het nieuwe thema in 2024 geselecteerd wordt, waarbij de resultaten van de enquêtes een belangrijke adviesbron vormen. Na de themakeuze vindt er een ontwerpkeuze plaats. Vervolgens krijgen Europeanen opnieuw de kans om via een enquête hun voorkeuren over het ontwerp te geven.

Al met al verwacht de ECB in 2026 een besluit te nemen over het toekomstige ontwerp en over het tijdstip waarop de nieuwe bankbiljetten worden geproduceerd en uitgegeven.

De enquête is hier te vinden.