Instant Payments leidt tot golf van phishing mails

12 april 2019 Banken.nl 1 min. leestijd

Nieuwe berichtgeving over Instant Payments leidt tot een golf van phishing mails. Criminelen grijpen het nieuws aan om mails uit te sturen waarin gesteld wordt dat zij een nieuw betaalproduct moeten aanschaffen om te profiteren van Instant Payments. De Betaalvereniging stelt dat de overstap volledig automatisch gaat en consumenten zelf niets hoeven te doen.

Deze week meldde Betaalvereniging Nederland dat tegen de zomer zeven Nederlandse banken Instant Payments volledig operationeel hebben. Banken hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan de onderliggende infrastructuur en zijn momenteel op relatief kleine schaal aan het testen. Inmiddels zijn meer dan een miljoen Instant Payments verwerkt, maar rond de zomer zal de echte vloed gaan komen.

Instant Payments

Ondertussen lijken criminelen gretig gebruik te maken van de actualiteit door mails uit te sturen waarmee ze onwetende consumenten hun inloggegevens proberen te ontfutselen. Namens meerdere banken ontvangen zij een bericht waarin staat dat hun bank overstapt naar Instant Payments. Later in de mail wordt verzocht om hun betaalproduct te vernieuwen, omdat Instant Payments anders niet werkt. Sterker nog, de afgenomen betaaldiensten vervallen zelfs helemaal.

Automatisch aangesloten

Betaalvereniging Nederland benadrukt dat consumenten nergens iets hoeven te activeren of gegevens achter te laten om (straks) gebruik te maken van Instant Payments. “Je hoeft daar zelf niets voor te doen,” zegt Piet Mallekoote, voorman van de Betaalvereniging. “Laat je dus niet misleiden door mogelijke phishingberichten die iets anders beweren.”