ESB Economencafé over digitaal geld door centrale banken

24 juni 2019 Banken.nl

Centrale banken die zelf digitaal geld uitgeven kunnen een alternatief zijn voor de wildgroei aan private digitale currencies die momenteel ontstaan. Het is volgens economenvakblad ESB technisch en juridisch mogelijk, maar wat zouden de gevolgen zijn? Op het hoofdkantoor van Rabobank gaan specialisten aanstaande woensdag hierover met elkaar in gesprek.

Wanneer het gaat over geldscheppende instellingen denkt met al snel aan banken. Niet ten onrechte, die rol hebben banken al vele honderden jaren. Voorbeelden van geldschepping zijn het verlenen van kredieten of consumenten die vrijkomende deposito’s overboeken naar een betaalrekening. Voor het scheppen van geld is wel een vergunning nodig en daarop houden onder meer centrale banken toezicht. Met de opkomst van cryptocurrencies als bitcoin is daar verandering in gekomen. Eerder dit jaar maakten medewerkers van Facebook melding dat ook het sociale medium werkte aan een eigen munt.

Klaar voor de 21e eeuw?

Vakblad voor economen ESB stelt dat dergelijke ontwikkelingen de druk op het bestaande geldstelsel vergroten. Mede door snel toenemende technologische mogelijkheden doemt de vraag op: “Is ons huidige systeem, waarin private banken geld kunnen scheppen, wel klaar voor de 21e eeuw?” Een mogelijk alternatief is de uitgifte van digitaal geld door centrale banken. Eind vorig jaar hintte het IMF al eens in de richting van ‘central banked back digital’ geld, ook wel CBBD’s. 

Volgens ESB is digitaal en door de centrale bank uitgegeven geld een alternatief voor bitcoins of de nieuwe Facebook Coin. Het vakblad stelt echter hardop de vraag welke gevolgen die stap zou hebben voor het betaalsysteem en of de financiële sector er veiliger van wordt of juist niet?

Op deze en meer van dit soort vragen gaan diverse specialisten met elkaar in gesprek, meer precies aanstaande woensdag op het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht. Bij het ESB-Economencafé zijn aanwezig Josta de Hoog (WRR), Bart Stellinga (WRR), Kees van Hee (TU/e), Simon Lelieveldt (betalingsconsulent), Wim Boonstra (Rabobank & VU) en Aerdt Houben (DNB & UvA).

Aanmelden tot vandaag

Het evenement is gratis bij te wonen. Wel is aanmelden noodzakelijk, wat kan via deze link. Aanmelden is mogelijk tot en met vandaag.

Meer over Rabobank
Profielpagina
Rabobank is een partner van Banken.nl