ABN AMRO, Bunq en Rabobank starten ook met Apple Pay

03 september 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het grootste deel van de Nederlanders kan op korte termijn betalen via Apple Pay. Nu is dat nog een exclusief feestje voor klanten van ING. Bunq biedt Apple Pay sinds vandaag formeel aan, ABN AMRO en Rabobank volgen naar verluidt op korte termijn. 

Toch wel groot nieuws voor een grote groep Nederlanders die reikhalzend uitkijken naar de introductie van Apple Pay. Voor enkele miljoenen Nederlanders is Apple Pay al sinds juni beschikbaar, mits klant van ING. Per vandaag kunnen ook klanten van Bunq in winkels en online betalen met hun iPhone. ABN AMRO en Rabobank volgen op korte termijn. Daarmee wordt bijna de hele Nederlandse markt bediend. Apple Pay in winkels is te gebruiken met de iPhone SE, iPhone 6 en hoger. Ook de Apple Watch wordt ondersteund. 

Bunq

Online bank Bunq bevindt zich graag aan het front der innovaties en experimenteert er regelmatig lustig op los. Vorig jaar bood Bunq feitelijk als eerste Nederlandse bank Apple Pay. Helemaal volgens de regels was dat niet. Gebruikers moesten hun regio-instelling wijzigen, zodanig dat het leek alsof ze zich bevonden in een land waar Apple Pay al wel officieel was ingevoerd. Apple maakt hier snel korte metten mee. Inmiddels is het echter zover dat Bunq Apple Pay via de formele weg kan introduceren. Ook Bunqs internationale tegenstrevers N26 en Revolut bieden per vandaag Apple Pay aan in Nederland.

"We zijn blij om Apple Pay officieel in Nederland lanceren. Nederlandse gebruikers kunnen nu Apple Pay gebruiken met zowel hun Maestro als Mastercard passen en krijgen zo alleen bij bunq het beste van twee werelden. Dit geeft ze de vrijheid om te betalen met hun iPhone of Apple Watch, waar en wanneer ze maar willen," zegt oprichter en CEO Ali Niknam.

ABN AMRO en Rabobank

Veel Nederlanders die geen klant waren van ING roerden zich de laatste maanden op social media en vroegen wanneer hun bank Apple Pay beschikbaar zou maken. Die druk zal mede geleid hebben tot de adoptie van Apple Pay. De loyaliteit van consumenten richting Apple is nu eenmaal groter dan die richting banken, zo bleek recent nog uit onderzoek van Deloitte. Mensen zeggen eerder hun bank gedag dan hun iPhone.

De loyaliteit van consumenten richting Apple is nu eenmaal groter dan die richting banken. 

Wie scherp had opgelet, had bij een recente update van de ABN AMRO mobiel bankieren app kunnen opmerken dat de bank al aan het voorsorteren was op de introductie van Apple Pay. Vandaag meldt de bank ook formeel dat Apple Pay niet ver weg is voor klanten. De bank spreekt van ‘binnenkort’. 

Rabobank meldde een tijdje terug nog dat Apple Pay niet per se een aantrekkelijk alternatief vormde voor het toch al uiterst efficiënte Nederlandse betaalsysteem en voor banken bovendien relatief duur per transactie. Of het nu de vrees is om klanten te verliezen of de opvatting dat een grote bank als Rabobank simpelweg ook Apple Pay zou moeten aanbieden zal vermoedelijk nooit duidelijk worden. In elk geval kunnen klanten van de coöperatieve bank op korte termijn gebruik gaan maken van Apple. 

Resterende banken

Met de drie grootbanken en Bunq die nu of binnenkort Apple Pay als betaalmethode aanbieden is het grootste deel van de Nederlanders voorzien. Het zal nog even afwachten zijn wanneer de banken die onder de Volksbank vallen - onder meer ASN Bank en SNS - starten met Apple Pay. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de kleinere banken Knab en Triodos Bank