Rabobank heeft best betaalde topbankiers
Voor het eerst sinds het ontstaan van de bank maakte de Rabobank vorig jaar in hun jaarverslag de hoogte van de bankierssalarissen bekend. Uit de cijfers blijkt dat topbankiers bij de Rabobank het meest verdienen in verhouding tot de topsalarissen bij overige Nederlandse banken.
Voormalig Rabobank President-commissaris Lense Koopmans heeft publicatie van de loonstrookjes van individuele bestuurders- en commissarissalarissen jarenlang tegengehouden bij de bank. Na zijn aftreden eind juni 2013 had zijn opvolger Wout Dekker minder moeite met het openbaren hiervan, al behoort hij zelf tot de best verdienende commissarissen van Nederland. Dekker verdiende 231.000 euro in 2013 door een deel van het jaar werkzaam te zijn als voorzitter en daarnaast als commissaris.
Als lid van de raad van bestuur verdient men bij de Rabobank rond de 1 miljoen euro, inclusief pensioenvergoedingen. Bestuursleden die al langer zitten verdienen ruim een miljoen per jaar. Binnen de Raad van Commissarissen verdient de president-commissaris 289.000 euro per jaar en een reguliere commissaris iets minder.
Vergelijkingsmateriaal
Ook bij de andere grootbanken is een soortgelijk beeld te zien. Zo kreeg Gerrit Zalm kreeg in zijn functie als bestuursvoorzitter van ABN AMRO ruim 1 miljoen euro in 2013, waarvan 310.000 euro onder de pensioenkosten viel. De voorzitter van de raad van commissarissen van de bank kreeg 100.000 euro en een reguliere commissaris ongeveer 70.000 euro. Topman Ralph Hamers van ING verdiende 794.000 euro exclusief een pensioenpremie van 161.000 euro. Jan Hommen, zijn voorganger, verdiende voor zijn aftreden 1,3 miljoen euro. Bij de ING krijgt een president-commissaris gemiddeld 75.000 als basisvergoeding, maar dit liep bij commissaris Jeroen van der Veer vorig jaar op tot 114.000 euro.
Voor de bepaling van de vergoedingen bij de Rabobank is er gekeken naar andere financiële organisaties, maar volgens de bank liggen deze bedragen beduidend lager. Nieuwkomers bij de Rabobank verdienen in elk geval minder dan de gevestigde orde.