Discussie over geldautomaten in woonpanden laait op na nieuwe plofkraak in Amsterdam
Eergister werden omwonenden van een Geldmaat in de Haarlemmermeerstraat in Amsterdam ruw gewekt door een plofkraak. Scherven van een gesprongen ruit hebben zelfs een omwonende verwond. Het leidt opnieuw tot discussie, waarbij veiligheid en de behoefte aan contant geld lijnrecht tegenover elkaar staan.
Het heeft niet lang geduurd voordat de eerste nieuwe Geldmaat is opgeblazen. De gemeenschappelijke geldautomaat verving in de Haarlemmermeerstraat een bestaande automaat van ABN AMRO, maar daar is nu weinig meer van over. Het was al de dertiende plofkraak in Amsterdam dit jaar. Plofkraken blijven een hardnekkig en zijn moeilijk te voorkomen.
“Zelfs als de automaten beter beveiligd zijn, gebeurt het. De explosieven worden zwaarder, en daarmee nemen de criminelen ook weer het risico dat ze hun buit vernietigen”, aldus criminoloog Jasper van der Kemp van de VU tegenover stadszender AT5, die zelfs spreekt van een wapenwedloop. Een oplossing heeft ook hij niet direct. “Je kan ze moeilijk buiten de stad neerzetten. Je zou ervoor kunnen kiezen om er minder geld in te doen, dan heb je alleen het probleem dat je ze vaker moet bijvullen.”
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) erkent de problematiek rond plofkraken. Ondanks dat naar verluidt slechts één op de tien kraken slaagt is de verwachte buit zo hoog dat criminelen het zullen blijven proberen. Dat roept de vraag op of er niet gewoon minder geldautomaten operationeel moeten zijn. Dat raakt aan de bereikbaarheid van geld. “Al zo'n tien jaar houden banken zich aan een afspraak die ze maakten met onder andere de ouderenbond en organisaties voor mensen met een beperking, dat mensen altijd binnen vijf kilometer de beschikking moeten hebben over een geldautomaat”, zegt Jelle Wijkstra van de NVB tegen AT5.
Voorkomen bijna onmogelijk
Een echte oplossing lijkt er dan ook niet te zijn in het voorkomen van plofkraken, ondanks alle mogelijkheden die verkend worden. Niet alle mogelijkheden zijn overigens bekend bij het publiek. Immers, een essentieel onderdeel van succesvolle preventie is de tegenstander niet wijzer te maken dan deze al is. De pin-kiosk zou wel kunnen bijdragen aan meer veiligheid. Een apart gebouwtje is makkelijker te beveiligen en de kans op nevenschade is veel minder. Maar niet in elke omgeving is ruimte om een kiosk neer te zetten, waardoor het kat en muisspel voort zal blijven duren.