Gebouw DNB toe aan stevige vergroening

29 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het huidige pand van De Nederlandsche Bank (DNB) is toe aan stevige opknapbeurt, zo meldt de toezichthouder zelf. Het uit de jaren 50 stammende gebouw voldoet niet meer aan moderne eisen op het vlak van comfort en energiezuinigheid. De goudvoorraad wordt tijdelijk opgeslagen in de kluizen van bankbiljettendrukker Joh. Enschedé. Vanaf 2024 moet het vernieuwde kantoor weer beschikbaar zijn voor personeel.

Dat DNB ging verkassen was al bekend. Tijdens de geplande verbouwing tussen 2020 en 2024 vindt DNB onderdak in het Tooropgebouw aan de Spaklerweg. Dat is in zekere zin opmerkelijk, omdat Nationale-Nederlanden er ook gevestigd is. Om maar een schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, worden er strikte maatregelen genomen. Zelfs op de trappen en in de liften kunnen medewerkers elkaar naar verluidt niet tegenkomen. 

Maar eerst terug naar het eigenlijke nieuws. In een persbericht noemt DNB het eigen pand ‘technisch op en niet duurzaam’. De toezichthouder hamert regelmatig op de risico’s van klimaatverandering en kan derhalve zelf niet achterblijven. De verbouwing moet van het pand aan het Frederiksplein een duurzaam, toekomstbestendig en open gebouw worden, mede toegankelijk voor het publiek als kennis- en informatiecentrum. 

De renovatie gaat sneller verlopen dan aanvankelijk verwacht. DNB zit natuurlijk met een goud- en geldvoorraad waarvoor een tijdelijke maar veilige oplossing gevonden moet worden. Als oplossing wordt het goud en geld tijdelijk opgeslagen bij bankbiljettendrukker Joh. Enschedé in Haarlem, zodat de bouwers hun gang kunnen gaan. In de tussentijd wordt in Zeist ook gebouwd aan een nieuw DNB Cashcentrum, waarin het bankbiljettenbedrijf en de goudkluis gehuisvest gaan worden. 

Kostenplaatje

Alles bij elkaar gaan de kosten uitkomen op een bedrag van meer dan €500 miljoen. Er wordt €320 miljoen gereserveerd voor de renovatie van het huidige pand en daarbij alles wat komt kijken bij de tijdelijke verhuizing naar het Tooropgebouw. Denk daarbij aan de huur, de verhuizing zelf en de beveiliging. Daarnaast is €200 miljoen begroot voor de bouw van het nieuwe DNB Cashcentrum in Zeist, inclusief de tijdelijke verhuisoperatie naar Joh. Enschedé.