Deze Nederlandse bankiers zijn aanwezig op het WEF in Davos

23 januari 2020 Banken.nl 1 min. leestijd

De mondiale elite uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap strijkt deze week neer in het Zwitserse Davos voor het World Economic Forum (WEF). Namens Nederland zijn 69 aanwezigen, waaronder Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO,  Wiebe Draijer van Rabobank en Ralph Hamers van ING. Ook DNB-president Klaas Knot geeft acte de présence.

Het is dit jaar de vijftigste keer dat het mondaine skioord gastheer is van het World Economic Forum (WEF). In totaal maken zo’n 3.000 leiders uit de publieke en de private sector hun opwachting op het jaarlijkse evenement dat de toekomst van de wereld behandelt. Het hoofdthema voor dit jaar is ‘stakeholders for a cohesive and sustainable world’. Een groot deel van het programma behandelt de hervorming van het kapitalisme en de transitie naar een eerlijker welvaartsverdeling en vanzelfsprekend over het redden van de planeet in bredere zin.

Het WEF vindt plaats tegen een achtergrond met veel onrust. Het spook van klimaatverandering waart al jaren rond. Geopolitieke spanningen lijken alsmaar groter te worden, bijvoorbeeld rond Iran, Syrië en zeer recent ook Lybië. Ook zijn er sociale spanningen die veel aandacht krijgen, zoals de beweging van de gele hesjes in Frankrijk. 

69 Nederlanders

Gisteren trad president Donald Trump al op en zoals gewoonlijk ging hij er met gestrekt been in. Ook kopstukken als Prins Charles, Angela Merkel en Christine Lagarda van de ECB mogen hun zegje doen. Namens Nederland of hier gevestigde bedrijven zijn 69 mensen aanwezig in Davos. 

Met Kees van Dijkhuizen, Wiebe Draijer en Ralph Hamers alle drie CEO’s van de Nederlandse grootbanken aanwezig. Andere vertegenwoordigers van de Nederlandse financiële sector zijn Klaas Knot (De Nederlandsche Bank), Tom de Swaan (ABN AMRO), Alexander Weynaendts (Aegon), Isabel Fernandez (ING) en Berry Marttin (Rabobank).