Criminelen misbruiken coronavirus voor phishing
Criminelen proberen het coronavirus uit te buiten door consumenten te ‘waarschuwen’ voor besmetting via de toetsenborden van pinautomaten en door bankpassen zelf. De naam van Rabobank wordt misbruikt in valse mails die in omloop zijn.
Het coronavirus heeft de wereld steeds steviger in zijn greep. Sportevenementen worden afgelast, beurzen kelderen en flesjes handgel gaan inmiddels voor €25 per stuk over de toonbank. De angst zit er bij veel mensen goed in, al stellen diverse virologen dat we niet te overspannen moeten doen met zijn allen. Maar angst is een slechte raadgever, zo luidt een oud gezegde. En juist die angst is waar criminelen op inspelen en proberen om consumenten via nepmails geld afhandig te maken.
Speciaal laboratorium
In elk geval is de Rabobank slachtoffer van deze werkwijze. In de mail valt te lezen dat de bank verplicht is om maatregelen te nemen tegen het virus. Via het gebruik van bankpassen zou het virus zich namelijk snel kunnen verspreiden, zodra de pas de gleuf van een betaalapparaat aanraakt al zelfs. Betaalpassen moeten daarom worden opgestuurd naar een speciaal laboratorium, waar ze zullen worden vernietigd.
Er zijn meerdere redenen waarom deze email evidente onzin is. In de eerste plaats gebruikt men de magneetstrip nog nauwelijks, sinds contactloos betalen de norm is. De kans is groot dat op een bankpas louter iemands eigen sporen zitten, aangezien deze wisselt tussen portemonnee en eigen handen. Van cash geld wordt bovendien niet gevraagd dit in te leveren, terwijl dat wel door vele handen is gegaan voor iemand het zelf in zijn vingers heeft. Ten slotte zijn in de email enkele taalfoutjes te ontwaren, wat doorgaans een kenmerk is van phishers.
Banken en consumentenorganisaties blijven hameren op het feit dat zij zelf nooit zullen vragen om op links te klikken en inloggegevens in te vullen. Dat zullen de meeste consumenten inmiddels wel weten, maar de nieuwste werkwijze duidt wel op de uitermate slinkse manieren waar criminelen zich van bedienen, onder meer door snel in te spelen op de actualiteit.