Banken waarschuwen in nieuwe campagne voor ‘antibacteriële pas’

10 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandse banken starten gezamenlijk een nieuwe mediacampagne waarin ze consumenten waarschuwen niet in te gaan op berichten waarin hen een nieuwe en zogenaamd antibacteriële bankpas wordt aangeboden. De informatiespot is sinds gisteren te zien op de publieke zenders. 

Al sinds de algehele uitbraak van het coronavirus in Nederland en in de rest van Europa is duidelijk dat ook criminelen het nieuws niet ontgaat. Sterker nog, ze geven blijk van de nodige inventiviteit en originaliteit. Menig Nederlander heeft inmiddels een bericht gekregen via email, sms of whatsapp met de melding dat hun bank het coronavirus zeer serieus neemt en daarom graag hun bankpas wil vervangen. Consumenten moeten hiervoor hun gegevens invullen op een website, die op de achtergrond in handen is van criminelen.  

Een inmiddels bekend verschijnsel is het aanbod van de antibacteriële bankpas. Wie een beetje nadenkt ziet meteen de onzin hiervan in, omdat het coronavirus – de naam zegt het al – een virus is en dus niet wordt veroorzaakt door een bacterie. Maar inspelen op angst is vaak uitermate effectief en als slechts een klein percentage van de mensen erin trapt is een crimineel al geslaagd.

In een nieuwe informatiespot waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland voor deze nieuwe gedaante van phishing. “Criminelen spelen altijd in op actualiteiten. Dat zien we ook nu met het coronavirus. Het is heel belangrijk dat consumenten en ondernemers zich niet laten misleiden door oplichters die corona als smoes gebruiken’, zegt Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland. “Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als sector willen we laten weten dat juist nu waakzaamheid geboden is”, voegt Chris Buijink toe, voorzitter van de NVB.