Oud-wielrenner Gert-Jan Theunisse is boos op de Rabobank

06 mei 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Het besluit van Rabobank om voorlopig geen vergoeding meer uit te keren over ledencertificaten kan bij beleggers op weinig goedkeuring rekenen. Niemand minder dan oud-wielrenner Gert-Jan Theunisse geeft een gezicht aan deze groep mensen. De inmiddels in Spanje woonachtige Theunisse is zogezegd woest op de bank, omdat de uitkering over zijn certificaten zijn enig overgebleven inkomstenbron is. “Mijn hele toekomst is opgehangen aan die certificaten”, zegt hij tegenover het AD.

De ECB riep eind maart alle banken onder zijn supervisie op om voorlopig geen dividend meer uit te keren over aandelen. Alle middelen dienden te worden ingezet om ondernemers en consumenten te voorzien van kredietruimte, in een poging de economische schade van de coronacrisis enigszins te beperken. Ook Rabobank gaf gehoor aan deze oproep. De coöperatieve bank is weliswaar niet beursgenoteerd, maar heeft wel op aandelen gelijkende ledencertificaten uitstaan. Daarover betaalt de bank al sinds jaar en dag een vast rendement van 6,5%. 

Kritiek van VEB

Onlangs klonk al kritiek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die vonden dat Rabobank oneigenlijk te werk ging. Volgens hen is er bij Rabo-certificaten helemaal geen sprake van ‘dividend’, maar van een ‘vergoeding’. Certificaten zijn geen aandelen luidde hun redenatie. Bovendien zouden veel beleggers sterk afhankelijk zijn van de uitkering over de certificaten. In een reactie liet de Rabobank weten in overleg te willen met de belangenclub, maar dat aan het besluit niet getornd zou worden. 

Één van de beleggers die naar eigen zeggen volledig afhankelijk is van het rendement op Rabo-certificaten is Gert-Jan Theunisse, voormalig wielrenner en nog altijd de laatste Nederlandse winnaar van de bolletjestrui in 1989. Dagblad AD sprak met de destijds mateloos populaire klimmer. Hij stak in 2014 al het geld dat hij nog over had van zijn profcarrière in Rabo-certificaten, wat hem zo’n €2.000 netto per maand oplevert. “Dat is niet veel, maar in Spanje kun je daar van leven”, aldus Theunisse, die al vele jaren met ernstige gezondheidsproblemen kampt.

In normale doen heeft Theunisse sowieso altijd al een licht bozige dan wel strenge blik in zijn ogen. Maar het besluit van Rabobank doet Theunisse echt in woede ontsteken. “Ze hebben me beloofd dat die maandelijkse uitkering gegarandeerd was. Dat gaf me rust, want met mijn hartproblemen kan ik geen stress hebben. Ik ben dus opgelicht: de Rabobank heeft me die certificaten onder valse voorwendselen verkocht”, zegt hij tegenover het AD. Theunisse geeft aan het er niet bij te laten zitten en heeft een advocaat in de arm genomen om zijn gelijk te halen. Voor Theunisse is het dan ook te hopen dat hij een goede rechtsbijstandverzekering heeft of dat de advocaat pro deo werkt. 

In een reactie laat Rabobank aan Theunisse weten: “De certificaten blijven in uw bezit. Er wordt op dit moment alleen geen vergoeding op uitbetaald. Het is helaas één van de negatieve gevolgen van deze uitzonderlijke tijd”.