ASN Bank maakt overzicht van duurzame sneakers

16 september 2020 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Koopadvies voor een stel nieuwe sneakers is niet direct wat je van een bank zou verwachten, maar ASN Bank doet het. Alleen de insteek verschilt, want de bank maakte onlangs een overzicht van sneakers die goed zijn voor de planeet, voor mensen en voor dieren. Wellicht niet verrassend zijn het vooral de minder grote namen die uitblinken, met één hele, hele grote naam die nog wel wat mag verbeteren.

Een goed Nederlands woord bestaat eigenlijk niet voor het Engelse ‘sneaker’. Sportschoen komt nog het meest in de buurt, maar dat neigt meteen al naar het uitoefenen van een bepaalde sport. Sneakers als zodanig zijn bovenal schoenen voor het dagelijks leven. Voorheen alleen in vrije tijd, maar ook steeds meer geaccepteerd op de werkvloer, ook bij banken. Overigens voldoet een stel klompen tegenwoordig ook wel, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat men massaal thuiswerkt. 

Sneakers zijn er in ontelbare varianten, waarbij elk merk zijn eigen verhaal probeert te vertellen. Doorgaans kijkt men bij de aankoop van nieuwe sneakers naar het merk, de prijs en het ontwerp. ASN Bank – onderdeel van de Volksbank – laat zien dat het ook anders kan, namelijk welke sneakers vanuit duurzaamheidsperspectief goed zijn. Onlangs presenteerde de bank een overzicht, waarbij een veelvoud aan sneakers langs een duurzame meetlat werden gelegd. De bank keek specifiek naar de invloed van de (productie van) sneakers op respectievelijk de planeet, mensen en dieren. 

Het overzicht van duurzame sneakers is een concreet voorbeeld van hoe ASN Bank consumenten wil helpen met het maken van duurzame keuzes. De bank doet dat zelf ook, bijvoorbeeld door alleen te investeren in bedrijven die zelf ook duurzame keuzes maken. Wat dat betreft is de kledingsector één van de geijkte sectoren waarin nog veel te verbeteren valt. Bedrijven die niet voldoen aan de duurzame criteria van ASN Bank komen niet terug in de ASN Beleggingsfondsen en vice versa. Zodoende wil de bank duurzaamheid verder aanjagen.  

Goed voor de planeet

Terug naar het overzicht. De eerste categorie die ASN Bank bespreekt is ‘goed voor de planeet’. Daarin blinken zeven merken uit. Daaronder het dominante Adidas en het eveneens bekende Reebok, maar ook relatief onbekende namen als Veja, Womsh en Saye. Sneakers uit deze categorie zijn vriendelijk voor de aarde, omdat bijvoorbeeld bij het productieproces geen chemicaliën zijn gebruikt, omdat men gebruikmaakt van milieuvriendelijke en gerecyclede materialen of door gecertificeerd katoen te gebruiken. 

Goed voor mensen

Een aantal van deze merken komt weer terug bij de sneakers die ‘goed voor mensen’ zijn. De merken Veja, Po Zu en Saye krijgen hierin gezelschap van Ethletic, met een ‘e’ inderdaad. Met goed voor mensen doelt de bank vanzelfsprekend niet op of ze lekker lopen en de voeten ontzien, maar op goede omstandigheden voor mensen in de productieketen. Leefbaar loon is een bekend voorbeeld, een loon dat mensen in staat stelt in hun eigen onderhoud én in dat van hun gezin te voorzien. Merken scoren ook punten vanwege transparantie van het productieproces of het voeren van onafhankelijk toezicht hierop. 

Goed voor dieren

Ten slotte licht ASN Bank een serie sneakers uit die ook ‘goed voor dieren’ zijn. Er zijn nogal wat ‘onderdelen’ van dieren die gebruikt worden voor sneakers. Denk in de eerste plaats aan leer, maar bijvoorbeeld ook bont of wol, waarbij met name wol van het Angora-konijn terecht een hele slechte naam heeft. De sneakers ‘goed voor dieren’ zijn dan ook bijna allemaal vegan, op één uitzondering na. Het merk EKN past namelijk gebruikt duurzaam gelooid leer toe in zijn sneakers. 

Waar is Nike?

De oplettende lezer zal opgemerkt hebben dat in elk geval één grote naam ontbreekt in alle categorieën en dat is Nike. De Amerikanen krijgen van ASN Bank het predikaat ‘Een stapje harder mag wel’, subtiel verwijzend naar het onderwerp sneakers. Hetzelfde geldt voor Nike-dochters Converse en Jordan. Saillant is dat CEO Mark Parker al in 2012 het volgende zei: “Het tijdperk van overvloed is voorbij.” Nike heeft voor zichzelf diverse duurzame doelen gesteld, maar is volgens ASN Bank niet transparant over de voortgang. De bank belegt dan ook niet in Nike. Puma tenslotte – opgericht door de broer van de oprichter van Adidas – mag ook een stapje harder gaan, maar krijgt nog wel funding van ASN Bank, vooral omdat ze in de categorie ‘goed voor de planeet’ de goede kant op gaan.