Rabobank stelt negatieve rente in voor spaartegoeden boven €250.000

30 september 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Spaarders met een saldo boven de €250.000 krijgen bij Rabobank per 1 januari aanstaande te maken met -0,5% rente. Dit geldt alleen voor het gedeelte van het spaartegoed boven deze grens, dus niet voor de eerste €250.000. De maatregel raakt zowel zakelijke als particuliere spaarders. 

Het heeft even geduurd voordat banken zich durfden te wagen aan het rekenen van negatieve rente over spaartegoeden. Al enkele jaren schurken ze massaal aan tegen de grens van 0%, met percentages die inmiddels zijn teruggezakt tot 0,01% of daadwerkelijk 0%. Negatieve rente rekenen werd lang beschouwd als een belangrijke psychologische drempel, maar nadat één schaap over de dam ging zijn er meer gevolgd.  

Rabobank rekende sinds juli al negatieve rente voor vermogende zakelijke en particuliere spaarders. De grens voor negatieve rente lag voor beide groepen op €1 miljoen. Die grens daalt door het nieuwe rentebeleid fors tot €250.000. Dat betekent ook dat een steeds groter deel van de klanten rente gaat betalen op zijn tegoeden. Toch is het relatief nog steeds maar een heel klein deel, stelt de bank. Maar liefst 98,7% van alle particuliere en zakelijke klanten blijft gevrijwaard van negatieve rente, omdat zij simpelweg niet boven de grens van €250.000 uitkomen. 

Het is natuurlijk wachten op kritiek vanuit politieke én maatschappelijke hoek op deze maatregel. De Consumentenbond riep eerder dit jaar op tot een verbod op negatieve rente op tegoeden tot €100.000, iets waar minister Hoekstra van Financiën echter niet aan wil. Toch lijkt negatieve rente een te billijken maatregel vanwege het bijzonder uitdagende renteklimaat waar banken mee om moeten gaan. Een renteklimaat dat hen zelf ook miljoenen kost.