Mede-oprichter Revolut schopt het op 36-jarige leeftijd tot miljardair
Nikolay Storonsky is momenteel de meest vermogende fintech-ondernemer van het Verenigd Koninkrijk. Storonsky is oprichter van online bank Revolut. Mede vanwege zijn belang in Revolut komt zijn geschatte vermogen in een ranglijst van ‘The Telegraph’ uit op £1,06 miljard. Dat maakt hem volgens de Britse krant de eerste fintech-miljardair uit de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.
Nikolay Storonsky is oorspronkelijk afkomstig uit Rusland, wat op basis van zijn voor- en achternaam geen grote verrassing mag heten. Hij beschikt echter al enige tijd over de Britse nationaliteit. Dat maakt hem een Britse Rus of desgewenst een Russische Brit. Storonsky zette in 2015 in Londen – het hart van de fintech-wereld – online bank Revolut op, samen met Vladyslav Yatsenko.
Sinds de oprichting is Revolut een gewilde beleggingsmogelijkheid voor investeerders. Door de jaren heen hebben zij honderden miljoenen in Revolut gepompt. Kort voor de coronacrisis uitbrak pompten zij nog eens $500 miljoen in de fintech-bank. Beleggers kijken begerig naar de snelheid van klantenwerving, inmiddels meer dan acht miljoen. Het maken van winst is voorlopig ondergeschikt. Net als andere challenger-banken legt Revolut geld toe op elke klant die zij binnenhalen.
De flamboyante Storonsky is van het type dat gevraagd en ongevraagd profetieën deelt over het einde van de bank zoals velen die kennen. De bank investeert stevig in technologische vooruitgang en een divers productaanbod. Het is vermoedelijk ook niet voor niets dat zijn onderneming de naam ‘Revolut’ heeft gekregen. Kijkend naar de snelle stijging van het aantal klanten heeft hij het gelijk aan zijn zijde, al is dat automatisch niet het volledige verhaal.
Het FD wees er al eens op dat veel klanten zogeheten ‘snuffelaars’ zijn, die eens willen kijken hoe het er bij zo’n neobank aan toegaat. Zonder dat zij daarbij hun reguliere bank gedag zeggen. In het onderzoek ‘From bricks to clicks - The impact of neobanks so far’ onderzocht Kantar (het voormalige TNS-NIPO, red.) de adoptie van neobanken in verschillende landen. Een conclusie was dat deze partijen het vooral goed doen in landen met een financieel en bancair systeem dat nog in ontwikkeling is.
Hoe dan ook, de waarde van Revolut is ondertussen gestegen tot zo’n $5,5 miljard, wat het automatisch een ‘unicorn’ maakt. Revolut is immers niet beursgenoteerd. Storonsky heeft een belang in Revolut ter waarde van iets meer dan een miljard Britse pond, wat hem de titel eerste fintech-miljardair van het Verenigd Koninkrijk oplevert.