Cryptobedrijven kloppen massaal op de deur bij DNB

10 november 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt momenteel veel vergunningsaanvragen van bedrijven die diensten aanbieden die te maken hebben met cryptocurrency, waarvan bitcoin de bekendste is. De Telegraaf meldt dat inmiddels vijf partijen over zo’n registratie beschikken, maar liefst 43 staan er nog in de wachtrij.

De toezichthouder wees cryptobedrijven vorig jaar al op het feit dat zij zich zouden moeten gaan registreren om hun activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Daarmee vallen zij onder het integriteitstoezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Een dergelijke registratie wordt alleen uitgevaardigd wanneer de bedrijven aantonen dat de processen goed zijn ingericht tegen witwassen en terrorismefinanciering, en dat de bestuurders en andere beleidsbepalers deze processen goed beheersen.

Meer concreet betekent het dat deze bedrijven een grondige ‘due diligence’ moeten uitvoeren op hun klanten, om er zeker van te zijn dat zij geen criminele activiteiten ontplooien. Het risico is echter navenant, bitcoin heeft door criminelen in de loop der jaren een slechte naam gekregen. Ook zijn de bedrijven bijvoorbeeld verplicht élke transactie met een dagwaarde van meer dan €10.000 te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). 

Er zijn 43 wachtenden voor u…

Allemaal vrij recent ontvingen Amdax, Blox, LiteBit, Anycoin Direct en Coinmerce hun registratie, zo meldt dagblad De Telegraaf. Sommige registraties moeten formeel zelfs nog in het overzicht van DNB verschijnen. De krant meldt ook dat er nog 43 partijen wachten op hun registratie, een proces dat vanzelfsprekend met grote zorgvuldigheid geschiedt maar waar deze bedrijven vermoedelijk met smart op wachten. Per 22 november zijn zij namelijk verplicht te voldoen aan alle eisen om actief te mogen zijn. 

Hoewel de bedrijven ruim een jaar de tijd hebben gehad om alles in orde te brengen, klinkt hier en daar gemor dat de voorbereidingstijd te kort is. Ook hebben sommige bedrijven het bijltje er al bij neer gegooid vanwege de kosten. De kosten die DNB maakt voor het toezicht worden verdeeld over de geregistreerde bedrijven. Voor 2020 heeft DNB in totaal €1,7 miljoen aan toezicht op cryptobedrijven begroot. Hoe meer registraties, hoe lager de kosten per geregistreerd bedrijf en andersom. 

Steeds meer verweving

Cryptovaluta kenden aan het eind van 2017 een grote opmars. De koersen van veel verschillende munten piekten, waaronder ook de bitcoin met net geen $20.000. Begin 2018 begonnen ze aan een vrije val, maar op de achtergrond is de dienstverlening omtrent crypto’s geprofessionaliseerd. Daarmee verdween ook de vrijblijvendheid en de noodzaak voor extra toezicht, hoewel een onderscheidende eigenschap van crypto’s eigenlijk hoort te zijn dat er geen centraal toezicht op rust. 

Die professionalisering – en eigenlijk ook veralgemenisering – van crypto-dienstverlening is mede terug te voeren op bekende namen uit de financiële wereld die de deuren openden voor crypto’s. Recent was dat nog betaalgigant PayPal, maar aan het begin van het jaar bijvoorbeeld ook de Zwitserse vermogensbeheerder Julius Bär. Andersom verwierf het bekende crypto-platform Kraken in de Verenigde Staten een banklicentie. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat conventionele valuta en digitale valuta stukje bij beetje steeds meer met elkaar verweven raken.