PayPal opent de poorten voor bitcoin en andere cryptocurrency
PayPal start een eigen exchange waar gebruikers bitcoins kunnen verhandelen. Naast bitcoin worden hier ook bitcoin cash, ethereum en litecoin verhandelbaar. Met deze vier cryptomunten kunnen Amerikaanse PayPal-gebruikers vanaf 2021 via de wallet afrekenen bij alle winkeliers die PayPal ondersteunen. De uitrol naar andere landen vindt later plaats. PayPal geeft aan het begrip en de adoptie van crypto’s te willen vergroten.
Het kan per dag sterk verschillen, maar de marktkapitalisatie van de vier genoemde cryptomunten bij elkaar opgeteld ligt momenteel boven de $300 miljard. Net als het geval is met dure flessen wijn fungeren ze tot op heden echter vooral als handelswaar. Er is bijna geen winkelier te vinden die bitcoin accepteert, met afstand de munt met de grootste marktkapitalisatie. Door te starten met het faciliteren van crypto-transacties brengt PayPal hier verandering in.
Door PayPals beslissing treedt bitcoin in één klap uit het spreekwoordelijke duister. Naar eigen zeggen bedient de Amerikaanse onderneming 300 miljoen consumenten en zijn er 26 miljoen winkeliers waar via PayPal afgerekend kan worden. Vanaf 2021 kan dat dus ook met bitcoin, bitcoin cash, ethereum en litecoin. Via de exchange van PayPal zijn de munten aan te kopen en wanneer men een transactie doet rekent PayPal de verhouding om naar de koers van de dag.
PayPal wil een bijdrage leveren aan het begrip van hoe cryptomunten werken binnen hun eigen ecosysteem, waarin blockchain een fundamentele rol speelt. Ook zeggen de Amerikanen te willen zorgen voor meer adoptie van cryptomunten. Daarom komt er ook educatieve content beschikbaar over het hoe en wat.
Transactiekosten
Cryptomunten herbergen een grote potentie voor de toekomst, zo wordt vaak gezegd. Voor nu is het nog even de vraag in welke mate mensen gebruik gaan maken van deze ontwikkeling, die betalen met cryptomunten eenvoudiger maakt dan ooit tevoren. Dat komt in de eerste plaats door de transactiekosten die PayPal rekent. Naar verluidt bedragen die kosten 2,3% bij transacties onder de $100, 2% bij transacties onder de $200, 1,8% voor transacties tot $1000 dollar en 1,5% voor alles daarboven. En dat is toch vrij fors te noemen, zeker in verhouding tot conventionele betaalmethoden.
Daar komt nog bij dat cryptomunten – met bitcoin voorop – bepaald geen harde valuta zijn. In plaats daarvan eerder boterzacht. De munten staan erom bekend in korte tijd tot honderden en zelfs duizenden procenten kunnen fluctueren, al geldt dat vooral voor de kleinere en onbekende munten. Dat kan er in theorie toe leiden dat iemand de ene dag een paar pizza’s afrekent voor dezelfde hoeveelheid bitcoin als waar hij een dag later een auto mee kan kopen. En andersom natuurlijk. In de basis nodigt dat niet echt uit om te betalen met cryptomunten.