Digitalisering slecht voor geldbesef kinderen
Ruim de helft van de ouders met kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 10 jaar vindt dat hun kind nog te weinig idee heeft van geld. Om het geldbesef van kinderen te bevorderen, geeft 52% van de ondervraagde ouders hun kind (deels) contant zakgeld.
Dit blijkt uit een onderzoek van SNS Bank onder meer dan 1.000 ouders met kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 10. De bank heeft het onderzoek uitgevoerd om meer inzicht te krijgen hoe de stand van zaken is omtrent de financiële opvoeding van Nederlandse kinderen.
Tevens blijkt uit het onderzoek dat acht op de tien ouders het belangrijk vinden om kinderen al vroeg financieel op te voeden. Desondanks denkt ruim de helft (51%) van de ondervraagde ouders dat hun kind nog te weinig idee heeft van geld, omdat in het digitale tijdperk van contactloos betalen, internetbankieren en online winkelen geld minder tastbaar is. 37% procent van de ouders die hun kind (deels) digitaal zakgeld geven, denkt dan ook dat hun kind minder besef van geld heeft omdat deze het (deels) digitaal ontvangt.
Monnie
SNS schrijft op zijn website dat de bank gelooft dat financiële educatie vanaf een jonge leeftijd een positieve uitwerking heeft op de financiële zelfstandigheid van kinderen later. “Hierbij geldt ‘jong geleerd is oud gedaan’. In april 2021 introduceerde SNS Monnie, een paars nijlpaardje gekoppeld aan de speciale Monnie-app en een SNS betaalrekening. Met behulp van Monnie wordt er spelenderwijs een brug geslagen tussen contant geld en digitaal geld. SNS maakt hiermee digitaal geld tastbaar voor kinderen op een concrete en eigentijdse manier.”